X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΣτα ορυκτά καύσιμα για μεγάλο διάστημα θα παραμείνει η TotalEnergies, λέει ο...

Στα ορυκτά καύσιμα για μεγάλο διάστημα θα παραμείνει η TotalEnergies, λέει ο CEO

Τη στρατηγική της εταιρείας του σε σχέση με τις εκπομπές ρύπων, υπερασπίστηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies Patrick Pouyanne, τονίζοντας ότι η εταιρεία θα παραμένει προσηλωμένη, για μεγάλο χρονικό διάστημα, στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι η αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων θα επιδεινώσει τα πράγματα.

Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι αν μειωθούν οι επενδύσεις στο πετρέλαιο, η τιμή του θα εκτιναχθεί στα 150 ή 200 δολάρια το βαρέλι και «η ζωή μας θα είναι εφιαλτική».

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, στη Βιέννη της Αυστρίας, στο περιθώριο διάσκεψης του ΟΠΕΚ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies δήλωσε την Τετάρτη ότι η εταιρεία έχει διαθέσει σχεδόν το ένα τρίτο των δαπανών της σε τεχνολογίες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, ενώ το υπόλοιπο δαπανάται για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

“Είμαστε και στους δύο πυλώνες και θα παραμείνουμε και στους δύο πυλώνες (για μεγάλο χρονικό διάστημα)”, υπογράμμισε ο κ. Pouyanne.

“Σήμερα, η κοινωνία μας απαιτεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο… είναι το 80% των ορυκτών καυσίμων. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να σκεφτούμε ότι από τη μια μέρα στην άλλη μπορούμε να τα εξαλείψουμε όλα αυτά και να βασιστούμε μόνο στο 10% της ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Θα χρειαστούν δεκαετίες για να οικοδομήσουμε ένα νέο σύστημα”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το CNBC, τα σχόλιά του CEO της TotalEnergies έρχονται περίπου ένα μήνα αργότερα αφότου η γαλλική αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε εκατοντάδες ακτιβιστές για το κλίμα οι οποίοι προσπαθούσαν να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της ετήσιας γενικής συνέλευσης της εταιρείας.

“Ξέρω ότι οι επιστήμονες μας είπαν ότι πρέπει να τα ξεχάσετε – αλλά η ζωή είναι όπως είναι. Πρέπει να κάνουμε αυτή τη μετάβαση με τον ρυθμό που μπορεί να γίνει αποδεκτός από την κοινωνία”, σημείωσε ο κ. Pouyanne.

“Έτσι, πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα: Να συνεχίσουμε να παράγουμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, (ενώ) φυσικά να είμαστε πολύ αυστηροί όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων. Το ζήτημα δεν είναι τα ορυκτά καύσιμα, αλλά οι εκπομπές, να μειώσουμε τις εκπομπές”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies αναγνώρισε την κριτική των ακτιβιστών για το κλίμα ότι η εταιρεία δεν έχει κινηθεί αρκετά γρήγορα για προς την ενεργειακή μετάβαση, αλλά δήλωσε ότι η “τεράστια πρόκληση” είναι να συμβιβαστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού με την οικονομική προσιτότητα και βιωσιμότητα.

“Αν δεν επενδύσουμε αρκετά, η τιμή (του πετρελαίου) δεν θα είναι 75 δολάρια ανά βαρέλι, θα είναι 150 ή 200 δολάρια και όλοι οι καταναλωτές θα είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι και η ζωή μας θα είναι εφιαλτική”, τόνισε ο κ. Pouyanne.

“Έτσι… η παραγωγή με αυστηρά νέα πρότυπα αποδεικνύει ότι μπορούμε να παράγουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο με πολύ έξυπνο τρόπο και με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Ταυτόχρονα, επενδύουμε στη νέα ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και το κάνουμε σε μεγάλο βαθμό”, πρόσθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies.

Ο κ. Pouyanne χαρακτήρισε την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας το 2022, μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ως “καταστροφή”.

“Ας κρατήσουμε λοιπόν την ισορροπία. Είναι δύσκολο. Ξέρω ότι οι επιστήμονες μας είπαν ότι πρέπει να ξεχάσετε (τα ορυκτά καύσιμα) – αλλά η ζωή είναι όπως είναι. Πρέπει να κάνουμε αυτή τη μετάβαση με τον ρυθμό που μπορεί να γίνει αποδεκτός από την κοινωνία. Αυτή είναι και μια προϋπόθεση για την επιτυχία”, υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Pouyanne είπε ότι «πρέπει να σεβόμαστε τις ιδέες όλων”, προσθέτοντας ότι το θέμα είναι ότι η εταιρεία έχει μια στρατηγική η οποία «είναι εκτεθειμένη στους μετόχους μας».

«Παρεμπιπτόντως, αν ακούσω τους περισσότερους από τους μετόχους μου, νομίζω ότι θα έκανα περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο» και ίσως λιγότερη πράσινη ενέργεια. Έτσι, προσπαθούμε να βρούμε τη σωστή ισορροπία. Ίσως να μην τους ικανοποιούμε όλους”, κατέληξε.

Η TotalEnergies, η οποία έχει ως στόχο να γίνει μια εταιρεία με μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050, έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές από όλα τα προϊόντα της κατά 40% μέχρι το 2030.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share