X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτη χειρότερη οικονομική κρίση η Σρι Λάνκα, άρση ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα...

Στη χειρότερη οικονομική κρίση η Σρι Λάνκα, άρση ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα στο Περού

Η Σρι Λάνκα ζήτησε την Τετάρτη από τους πολίτες της χώρας που ζουν στο εξωτερικό να στείλουν χρήματα στη χώρα, η οποία κήρυξε στάση πληρωμών και δεν διαθέτει επαρκή αποθέματα συναλλάγματος για να εισάγει βασικά προϊόντα, καύσιμα και φάρμακα.

Η Σρι Λάνκα διέρχεται τη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της το 1948. Η χώρα ανακοίνωσε χθες Τρίτη στάση πληρωμών για το σύνολο του εξωτερικού της χρέους, ύψους 51 δισεκ. δολαρίων, προκειμένου να αποδεσμεύσει πόρους για να αγοράσει καύσιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Νανταλάλ Ουιρασίνγκε ζήτησε σε ανακοίνωσή του από τους πολίτες της Σρι Λάνκα που ζουν στο εξωτερικό «να στηρίξουν τη χώρα αυτή την κρίσιμη στιγμή προσφέροντας χρήματα τα οποία έχουμε τόση ανάγκη».

Τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν ανοίξει στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία ώστε να μπορούν να κάνουν τις δωρεές τους τα μέλη της διασποράς και ο Ουιρασίνγκε υποσχέθηκε ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν σωστά.

Η κεντρική τράπεζα «εγγυάται ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την εισαγωγή βασικών προϊόντων, περιλαμβανομένων τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων», τόνισε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Σρι Λάνκα θα χρησιμοποιήσει τα 200 εκ. δολάρια τα οποία θα έπρεπε να έχει καταβάλει τη Δευτέρα στους δανειστές της για να εισάγει βασικά προϊόντα.

Πολλοί Σριλανκέζοι υποπτεύονται ότι αξιωματούχοι της χώρας υπεξαίρεσαν μέρος των χρημάτων αυτών. Όντως ο νυν πρωθυπουργός Μαχίντα Ρατζαπάξα αναγκάστηκε να επιστρέψει στο κράτος τα χρήματα από τις δωρεές που είχαν κατατεθεί στον προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό.

Εδώ και εβδομάδες οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα είναι αντιμέτωποι με πολύωρες διακοπές ρεύματος, με ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα. Μεγάλο μέρος των 22 εκ. κατοίκων του νησιού έχει βυθιστεί στη φτώχεια.

Η κρίση, που οφείλεται στην πανδημία COVID-19 η οποία στέρησε από τη χώρα τα έσοδα από τον τουρισμό, επιδεινώθηκε από μια σειρά κακών πολιτικών αποφάσεων, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Λόγω της κρίσης ξέσπασε ένα ευρύ κίνημα κατά του Προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα – αδελφού του πρωθυπουργού –και της οικογένειάς του.

Τις τελευταίες εβδομάδες πλήθος ανθρώπων προσπάθησε να εισβάλει στα σπίτια πολιτικών αξιωματούχων και οι δυνάμεις ασφάλειας αναγκάστηκαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Σήμερα χιλιάδες άνθρωποι είχαν στήσει σκηνές έξω από το γραφείο του προέδρου.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να συνομιλήσει με τους διαδηλωτές.

Προσωρινή άρση ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα στο Περού

Το κοινοβούλιο του Περού ενέκρινε χθες Τρίτη νομοσχέδιο που αίρει προσωρινά τον φόρο προστιθέμενης αξίας σε βασικά τρόφιμα, ώστε να επιβραδυνθεί η αύξηση των τιμών που πλήττει σκληρά τους πολίτες τους τελευταίους μήνες.

Το μέτρο, που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση του προέδρου Πέδρο Καστίγιο, εκτιμάται ότι θα έχει κόστος 3,8 δισεκ. σόλες (κάπου 920 εκατ. ευρώ) σε διαφυγόντα έσοδα για το δημόσιο.

Η αναστολή του ΦΠΑ θα διαρκέσει καταρχήν για οκτώ μήνες. Αφορά το ψωμί, το κοτόπουλο, τη ζάχαρη και τα ζυμαρικά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.

Ο τελικός κατάλογος των προϊόντων πάντως μειώθηκε, μετά τις ενστάσεις της συμπολίτευσης, που επιχειρηματολόγησε ότι ορισμένα προϊόντα, όπως το βοδινό κρέας, δεν είναι απόλυτα απαραίτητα.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,48% τον Μάρτιο. Το επίπεδο των τιμών βρίσκεται 6,82% ψηλότερα από πέρυσι. Η μηνιαία αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από το 1996.

Η κεντρική τράπεζα του Περού δεν αναμένει την επάνοδο του πληθωρισμού σε ετήσια βάση στο φάσμα-στόχο (1 ως 3%) παρά στις αρχές του 2023.

Αυτόν τον μήνα ξέσπασαν διαδηλώσεις, σημειώθηκαν αποκλεισμοί δρόμων και ταραχές εξαιτίας της αύξησης των τιμών βασικών προϊόντων, ιδίως των καυσίμων, στο πλαίσιο της αλυσιδωτής αντίδρασης στην παγκόσμια οικονομία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επιβράδυνση ανάπτυξης στη Γερμανία

Στο μεταξύ, τα κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα αναθεώρησαν σήμερα την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη του ΑΕΠ σε 2,7% από 4,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Η βασική αιτία της επιβράδυνσης είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ και η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να επηρεάζει την οικονομική επίδοση της χώρας.

Σύμφωνα με τα οικονομικά ινστιτούτα, σε περίπτωση διακοπής της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο, στο 1,9%. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα κυμανθεί στο 6,1%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Παρά τη δυσοίωνη πρόβλεψή τους, τα οικονομικά ινστιτούτα παραμένουν περισσότερο αισιόδοξα από τους «Σοφούς» της γερμανικής οικονομίας, οι οποίοι προβλέπουν ότι η ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος θα περιοριστεί στο 1,8%.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share