Στην υπουργική συνάντηση του East Mediterranean Gas Forum στο Κάιρο θα συμμετάσχει την Τετάρτη η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάντρι Σίμσον, παράλληλα με την επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο της περιοδείας της σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό, η κ. Σίμσον θα έχει επίσης σειρά διμερών συναντήσεων με τον Αιγύπτιο Υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμης Ενέργειας, Μοχάμεντ Σάκερ ελ-Μαρκάμπι, τον Αιγύπτιο Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Τάρεκ ελ-Μόλα και την Ισραηλινή Υπουργό Ενέργειας, Κάριν Ελχαράρ.

Επίσης, την Πέμπτη η Επίτροπος Σίμσον θα επισκεφθεί το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Νταμιέτα και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ζορ στην περιοχή του Πορτ Σάιντ.

Παράλληλα, την Τετάρτη θα βρίσκεται στο Κάιρο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση θα επικεντρώσει τις επαφές της στην ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ – Αιγύπτου και της περιοχής, και στην αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών τροφίμων και της κρίσης προμήθειας που προκλήθηκε λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν θα συναντήσει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, με τον οποίο θα προχωρήσουν στη συνέχεια σε κοινές δηλώσεις.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή, ξεκινώντας από το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη την Τρίτη, και συνεχίζοντας τις επαφές της στην Ιορδανία το απόγευμα της Τετάρτης, όπου και θα συναντήσει τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄.

Πηγή:ΚΥΠΕ