X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣτις σχέσεις μας με τη Τουρκία ποντάρουμε στη λογική, είπε ο Έλληνας...

Στις σχέσεις μας με τη Τουρκία ποντάρουμε στη λογική, είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών και της οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την ισχυρή βούλησή του να συνεργαστεί με την Τουρκία, τονίζοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική εκβιασμών έναντι της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.

Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία απειλεί με πόλεμο, σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για μια ακατανόητη απειλή, που δεν συνάδει με όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.

«Η Άγκυρα θα πρέπει να κατανοήσει ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν εκβιάζονται. Από το 1995 μας απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε ωστόσο να κατανοήσουμε αυτή την απειλή», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Τουρκία «ποντάρει στην λογική». «Δεν είμαστε εκείνοι που αναπολούμε περασμένα μεγαλεία. Ελάτε να αντικρίσουμε το μέλλον και όχι το παρελθόν», ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι χρειάζεται η στήριξη της Γερμανίας, καθώς πρόκειται για μια συμμαχική χώρα, εντός της ΕΕ. «Θα θέλαμε τη στήριξη της Γερμανίας σε αυτά τα θέματα, καθώς δεν είναι μία τρίτη, ουδέτερη χώρα. Ανήκουμε στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια», ανέφερε.

Στο πεδίο της οικονομίας και ερωτηθείς για τις δηλώσεις του νέου Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντερ αναφορικά με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «γίνεται αντιληπτό στη Γερμανία ότι τα πράγματα στην Ελλάδα αλλάζουν». «Η χώρα κάνει μεταρρυθμίσεις που τής διασφαλίζουν ότι δε θα βιώσει άλλη κρίση χρέους», ανέφερε.

«Είναι οπωσδήποτε θετικό ότι το Βερολίνο παρακολούθησε τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην Ελλάδα την τελευταία διετία. Συγυρίσαμε τα οικονομικά μας και εφαρμόσαμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε ότι ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε μια κρίση χρέους. Χαίρομαι που ο κ. Λίντνερ το αναγνωρίζει. Είναι σημαντικό για το διάλογο σχετικά με την μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωζώνη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «οι κανόνες θα πρέπει να αλλάξουν, καθώς είναι ξεπερασμένοι. Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο, με το οποίο να διασφαλίζεται η δημοσιονομική βιωσιμότητα». «Είμαι ο πρώτος που το ζητά αυτό διότι το χρέος μας είναι ακόμα πολύ υψηλό. Από την άλλη ωστόσο το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εγγυάται ότι δεν θα επιβάλλεται λιτότητα αναίτια με αποτέλεσμα να στραγγαλίζεται η ανάπτυξη την οποία εν τέλει όλοι επιθυμούμε», κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share