X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΣτο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας με τη 13η αύξηση

Στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας με τη 13η αύξηση

Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των πιο απαισιόδοξων οικονομολόγων περί μεγάλης 13ης διαδοχικής αύξησης του βασικού επιτοκίου δανεισμού από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Η Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων της κεντρικής τράπεζας με ψήφους επτά έναντι δύο προχώρησε σε αύξηση 50 μονάδων βάσης, διαμορφώνοντας το επιτόκιο σε 5% από 4,5%. Το επικρατέστερο σενάριο αφορούσε μικρότερη αύξηση, στο 4,75%.

Πρόκειται πλέον για υψηλό 15 ετών στη Βρετανία, ενώ μόλις το Δεκέμβριο του 2021 βρισκόταν στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%.

Η αρμόδια επιτροπή αιτιολόγησε τη νέα σημαντική αύξηση παραπέμποντας στον «επίμονα» υψηλό πληθωρισμό, που για το μήνα Μάιο έμεινε σταθερός στο 8,7%, παρά τις προβλέψεις για μείωση στο 8,4%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε μάλιστα από 6,8% σε 7,1%, που συνιστά την υψηλότερη τιμή από το 1992.

Στην επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, με την οποία εξηγεί τις αποφάσεις περί των επιτοκίων, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι σημειώνει: «Η μείωση του πληθωρισμού είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας».

Η νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού έρχεται ενώ η αντιπολίτευση προειδοποιεί ότι χιλιάδες πολίτες είναι αντιμέτωπο με μια κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων. Το μέσο σταθερό διετές επιτόκιο για στεγαστικά αυξήθηκε μέσα στην εβδομάδα σε πάνω από 6%.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share