X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτο 64% των επιλέξιμων δανείων οι αιτήσεις για το σχέδιο ΟΙΚΙΑ του...

Στο 64% των επιλέξιμων δανείων οι αιτήσεις για το σχέδιο ΟΙΚΙΑ του ΟΧΣ

Στο 64% των επιλέξιμων δανείων έχουν φτάσει οι αιτήσεις που έχει λάβει ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης για το σχέδιο ΟΙΚΙΑ, καθώς έχουν ληφθεί αιτήσεις για 1.223 δάνεια αξίας €115 εκ. από τα 1.948 επιλέξιμα δάνεια αξίας €179 εκ., ανέφερε η Αν. Διευθύντρια του Οργανισμού, Βασιλική Βασιλείου, στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, που συνεδρίασε για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητά του.

Το Σχέδιο ΟΙΚΙΑ αφορά δάνεια που δόθηκαν στο πλαίσιο της κρατικής στεγαστικής πολιτικής, με κρατικά κεφάλαια. Κάποια αφορούσαν πρόσφυγες σε συνοικισμούς αυτοστέγασης, κάποια πολύτεκνους, αγροτικές περιοχές, ειδικό σχέδιο για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Η κ. Βασιλείου ανέφερε ότι η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων αποτελείται από δύο διακριτές φάσεις την επιλεξιμότητα των δανείων σύμφωνα με τις πρόνοιες του Σχεδίου και, ακολούθως, για τα επιλέξιμα δάνεια, τα οποία επιλέγουν τη λύση ρύθμισης, αξιολογείται η βιωσιμότητα των δανειοληπτών.

Από τις συνολικές αιτήσεις αξίας €128 εκατ. σημείωσε ότι εκκρεμούν προς αξιολόγηση της επιλεξιμότητας δάνεια αξίας €15 εκατ., ή 15% των συνολικών αιτήσεων που έχουν παραληφθεί. Από τα συνολικά επιλέξιμα αιτήματα αξίας €95 εκ., τα €4,7 εκ. θα προχωρήσουν με διευθέτηση αποπληρωμής, ενώ €54 εκ. θα προχωρήσουν με ρύθμιση. Εκκρεμεί η δήλωση διευθέτησης από πελάτες για αιτήματα αξίας €36 εκ.

Επιπλέον, ανέφερε ότι από τα αιτήματα ρύθμισης, έχει αξιολογηθεί η βιωσιμότητα αιτημάτων αξίας €31 εκ. εκ των οποίων τα €13 εκ. έχουν αξιολογηθεί ως μη βιώσιμα. Εξακολουθεί να εκκρεμεί η αξιολόγηση βιωσιμότητας για αιτήματα αξίας €22 εκ.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, ο Διονύσης Διονυσίου, σημείωσε ότι το σχέδιο είναι συμπληρωματικό του ΕΣΤΙΑ, γι’ αυτό υπήρχαν τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σημείωσε ότι για το Σχέδιο ΟΙΚΙΑ επιδεικνύεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα τρία σχέδια που προκηρύχθηκαν (ΕΣΤΙΑ, ΟΙΚΙΑ και για δάνεια του Φορέα) αφού οι επιλέξιμοι που έκαναν αίτηση υπερβαίνουν το 60%. Πρόσθεσε ότι το σχέδιο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποπερατώνεται τον Απρίλη 2023, με την ολοκλήρωση της έγκρισης και αξιολόγησης από το Γενικό Λογιστήριο. Πρόσθεσε ότι όσοι δεν έκαναν αίτηση και όσοι έκαναν αλλά δεν είναι βιώσιμοι μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο “ενοίκιο έναντι δόσης”.

Ο κ. Διονυσίου πρόσθεσε ότι πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν με κρατικά κεφάλαια και επομένως είναι πολιτικό θέμα το κατά πόσο θα γίνουν εκποιήσεις σε αυτά. Διευκρίνισε ότι όσοι εντάσσονται στο σχέδιο αποπληρώνουν το αρχικό κεφάλαιο μείον τις αποπληρωμές που έχουν κάνει. Συνεπώς διαγράφονται όλοι οι τόκοι και όλα τα έξοδα.

Με τη σειρά του, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος σημείωσε ότι το σχέδιο είναι “μέτρο κοινωνικής πολιτικής”. Σε αυτό το πλαίσιο αναρωτήθηκε ποια είναι η έννοια της βιωσιμότητας για τους σκοπούς του συγκεκριμένου σχεδίου, αφού η Κατάσταση Προσωπικών και Οικονομικών Στοιχείων που συμπληρώνουν οι αιτητές είναι η ίδια με μια κανονική αναδιάρθρωση μη εξυπηρετούμενου δανείου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share