X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτο 7,9% ο πληθωρισμός στο ΗΒ με μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση

Στο 7,9% ο πληθωρισμός στο ΗΒ με μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση

Στο 7,9% υποχώρησε το μήνα Ιούνιο ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 8,7% του Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής.

Πρόκειται για μεγαλύτερη πτώση από το επίπεδο του 8,2% στο οποίο προέβλεπαν οι περισσότεροι αναλυτές ότι θα διαμορφωνόταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή.

Πτώση καταγράφηκε και στον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και καυσίμων. Βρίσκεται πλέον στο 6,9% από 7,1% τον περασμένο μήνα.

Το στοιχείο αυτό οδηγεί πολλούς αναλυτές στην εκτίμηση ότι εν τέλει η Τράπεζα της Αγγλίας θα προβεί τον ερχόμενο μήνα σε μικρότερη της αρχικά αναμενόμενης αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, το οποίο μετά από 13 διαδοχικές αυξήσεις έχει ήδη διαμορφωθεί στο 5%.

Ο επιμέρους πληθωρισμός στα τρόφιμα μειώθηκε σε 17,3% από 18,3% τον προηγούμενο μήνα. Υποχώρηση υπήρξε επίσης στο ρυθμό αύξησης των τιμών στα καύσιμα κίνησης, στα έπιπλα και στα είδη σπιτιού, καθώς και στην εστίαση.

Μείωση παρατηρήθηκε και στις τιμές των πρώτων υλών, για πρώτη φορά από τα τέλη του 2020, κατά 2,7%.

Ο Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ σχολίασε πως «ο πληθωρισμός πέφτει και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο, αλλά δεν εφησυχάζουμε και ξέρουμε ότι οι υψηλές τιμές προκαλούν ακόμα μεγάλη ανησυχία στις οικογένειες και στις επιχειρήσεις».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share