X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΣτον Καθηγητή Λοΐζου η διάκριση PhD Honoris Causa από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Στον Καθηγητή Λοΐζου η διάκριση PhD Honoris Causa από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, μετά από πρόταση της Ιατρικής του Σχολής, και με απόφαση της Συγκλήτου του, απένειμε στον Καθηγητή Λοΐζο Λοΐζου την υψίστη ακαδημαϊκή τιμητική διάκριση, τον τίτλο PhD, Διδάκτωρ Επιστημών (Ιατρικής) honoris causa για το εξαιρετικό και πρωτοποριακό έργο του για τα παιδιά και έφηβους με καρκίνο και λευχαιμία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του φιλανθρωπικού ιδρύματος «ΕΛΠΙΔΑ» για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία, η απονομή έγινε κατά τη διάρκεια της επίσημης 9ης τελετής αποφοίτησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, 27/6/2023.

Όπως αναφέρεται, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Υπουργοί Υγείας και Εσωτερικών, ο Πρέσβης της Ελβετίας, ο Επίσκοπος Ταμασού και Ορεινής, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κύπρου και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Σημειώνεται ότι παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι από ιατρικά συμβούλια, συλλόγους και συνδεδεμένα νοσοκομεία σε Κύπρο, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Ελβετία και Ελλάδα, ενώ παρευρέθηκαν και εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι των αποφοίτων, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Κύπρο από όλες τις ηπείρους.

Προστίθεται ότι κατά τη διάρκεια της τελετής, η Καθηγήτρια Χλόη Αντωνίου αναφέρθηκε στο ιατρικό, νοσοκομειακό, ερευνητικό, ακαδημαϊκό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο και πορεία του Καθηγητή Λοΐζου στην Κύπρο και διεθνώς.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι επέστρεψε από τη Γαλλία το 1989 για να δημιουργήσει τις υπηρεσίες για τα παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία στην Κύπρο και διετέλεσε Διευθυντής της Παιδογκολογικής – Παιδοαιματολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ για 32 χρόνια, μέχρι την αφυπηρέτηση του από το Δημόσιο το 2021.

Επισημαίνεται ότι οι υπηρεσίες και υποδομές που δημιουργήθηκαν υπό την καθοδήγηση και ευθύνη του Καθηγητή Λοΐζου , όπως και τα επιτεύγματα της Κύπρου στον τομέα της καταπολέμησης του καρκίνου παιδιών και εφήβων περιλαμβάνουν, επιπρόσθετα από την ίδρυση και διεύθυνση της Παιδογκολογικής – Παιδοαιματολογικής Κλινικής, τη δημιουργία εργαστηρίων για διάγνωση λευχαιμίας, καρκίνων και άλλων ασθενειών μυελού οστών, τη δημιουργία της πρώτης τράπεζας συλλογής και κρυοσυντήρησης αρχέγονων κυττάρων ομφάλιου λώρου, τη δημιουργία του πρωτοποριακού Κυπριακού αρχείου καρκίνων παιδιών και εφήβων και τη διενέργεια της πρώτης μεταμόσχευσης μυελού των οστών που έγινε ποτέ στην Κύπρο, γράφοντας έτσι ένα νέο λαμπρό κεφάλαιο προόδου στην ιστορία της ιατρικής στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι η Καθηγήτρια Αντωνίου στην προσφώνηση της αναφέρθηκε στις δημοσιεύσεις από τo κλινικό, ερευνητικό και διδακτικό έργο του Καθηγητή Λοΐζου, με ιδιαίτερη μνεία στις δημοσιεύσεις από επίσημους οργανισμούς σχετικά με τα ποσοστά ίασης των παιδιών με καρκίνο στην χώρα μας, που ανέρχονται σε πέραν του 80% για όλα τα περιστατικά, 86% για τις λευχαιμίες, 95% για λεμφώματα και 100% για καρκίνους του θυρεοειδούς αδένα.

Επίσης, επισημαίνεται ότι έκανε ιδιαίτερη μνεία για την υψίστη τιμητική διάκριση που έλαβε από τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, που του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος της Αξίας της Γαλλίας.

Τέλος, η Καθηγήτρια Αντωνίου ανέφερε τις τιμητικές διακρίσεις που έλαβε ο Καθηγητής Λοΐζου από την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, τον Κρατικό Οργανισμό Υπηρεσιών Υγείας και την American Hellenic Educational Progressive Association.

Σημειώνεται ότι ο Καθηγητής Λοΐζου ευχαρίστησε από πλευράς του το ακαδημαϊκό προσωπικό της Ιατρικής Σχολής και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την απονομή της υψίστης αυτής ακαδημαϊκής διάκρισης.

Δήλωσε ότι αισθάνεται βαθύτατη συγκίνηση και θα συνεχίζει τώρα με ακόμη περισσότερο ζήλο να εργάζεται για το υπόλοιπο τη ζωής του για την πρόληψη, θεραπεία και ολοκληρωτική φροντίδα προς τα παιδιά και τους έφηβους που προσβάλλονται από καρκίνο στην Κύπρο και διεθνώς, ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν ανάγκη λόγω έλλειψης πόρων και υποδομών, όπου πέραν του 80% των παιδιών με καρκίνο πεθαίνουν.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share