Μία νίκη και δύο ήττες ήταν για το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα στη Βρετανία το αποτέλεσμα των εμβόλιμων βουλευτικών εκλογών της Πέμπτης σε τρεις περιφέρειες της Αγγλίας.

Οι Τόρις κατάφεραν να διατηρήσουν την έδρα του Uxbridge and South Ruislip στο δυτικό Λονδίνο η οποία χήρεψε μετά από την πρόσφατη παραίτηση του πρώην Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Παρά τη μετακίνηση του 6,7% των ψηφοφόρων της περιφέρειας προς το Εργατικό Κόμμα, ο υποψήφιος των Συντηρητικών Στιβ Τάκγουελ κέρδισε την έδρα με διαφορά μόλις 495 ψήφων.

Η νίκη αυτή αποδίδεται στη δυσαρέσκεια των κατοίκων του ευρύτερου Λονδίνου με το σχέδιο επέκτασης της Ζώνης Υπερ-Χαμηλών Ρύπων που προωθεί ο Εργατικός Δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν.

Οι Συντηρητικοί δεν κατάφεραν, ωστόσο, να διατηρήσουν τις δύο άλλες έδρες για τις οποίες διενεργήθηκαν χθες εκλογές, μετά από την παραίτηση των προηγούμενων Βουλευτών.

Στο Somerton and Frome του Σόμερσετ τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και η έδρα κατέληξε στη Σάρα Ντάικ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Η νίκη ήρθε για το κόμμα με μετακίνηση των ψηφοφόρων της τάξης του 29%, με την οποία στάθηκε δυνατή η ανατροπή μιας πλειοψηφίας 19.000 ψήφων υπέρ των Τόρις από τις εκλογές του 2019.

Η έδρα του Selby and Ainsty στο βόρειο Γιόρκσιρ πέρασε από τους Συντηρητικούς στους Εργατικούς και στον μόλις 25 ετών Κιρ Μάθερ, που πλέον γίνεται το νεαρότερο μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων.

Πηγή:ΚΥΠΕ