X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣύγκληση κοινών ομάδων περιφερειακής συνεργασίας Ισραήλ-ΗΠΑ-Αιγύπτου-Μπαχρέιν-Μαρόκου και ΗΑΕ στο Αμπού Ντάμπι

Σύγκληση κοινών ομάδων περιφερειακής συνεργασίας Ισραήλ-ΗΠΑ-Αιγύπτου-Μπαχρέιν-Μαρόκου και ΗΑΕ στο Αμπού Ντάμπι

Ολοκληρώνονται σήμερα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπού Ντάμπι, οι επαφές των ομάδων εργασίας των χωρών που συμμετείχαν τον περασμένο Μάρτιο στο ‘Φόρουμ της Νέγκεβ’, που είχε αποτελέσει την πρώτη κοινή συνδιάσκεψη του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και των αραβικών κρατών που συνέστησαν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ (ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Μαρόκο).

Οι συναντήσεις των μικτών ομάδων εργασίας επεξεργάζονται κοινά προγράμματα που σχετίζονται με τους τομείς της γεωργίας, της άμυνας, της υγείας, του τουρισμού, της συνεργασίας των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών, της ενέργειας, της οικονομίας και της εκπαίδευσης.

Όπως μετέδωσε σήμερα το πρωί η κρατική ισραηλινή ραδιοφωνία, στη συνάντηση αυτή, που άρχισε τις εργασίες της χθες Δευτέρα 9/1, συμμετέχουν συνολικά 150 αξιωματούχοι όλων των χωρών που συμμετέχουν και όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλόν Ούσπιζ, πρόκειται για την μεγαλύτερη περιφερειακή μεσανατολική συνάντηση που συμμετέχουν το Ισραήλ και αραβικές χώρες της περιοχής από την συνδιάσκεψη της Μαδρίτης του 1991.

Ερωτηθείς να σχολιάσει την πορεία των διμερών σχέσεων Ισραήλ-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στον απόηχο του αιτήματος που υπέβαλαν τα ΗΑΕ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπό την ιδιότητά τους ως μη-μόνιμο μέλος του ΣΑ, προκειμένου να συζητηθεί η πρόσφατη επίσκεψη του ισραηλινού Υπουργού Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα, ο κ. Ούσπιζ απέφυγε να σχολιάσει σχετικά, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι «έλαβε από τον ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, Έλι Κόεν, την εντολή να προωθήσει την περιφερειακή συνεργασία στο πλαίσιο του ‘Φόρουμ της Νέγκεβ’ και των Συμφωνιών του Αβραάμ».

Όπως μεταδίδει το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, αναμένεται να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν για τα αποτελέσματα της συνάντησης των ομάδων εργασίας, χωρίς ωστόσο να έχει καταστεί βέβαιο μέχρι στιγμής ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Από την άλλη, η έγκυρη ισραηλινή ιστοσελίδα Times of Israel δημοσίευσε πληροφορίες που φέρουν την επόμενη κοινή συνάντηση των ομάδων εργασίας να πραγματοποιείται τους επόμενους μήνες στο Μαρόκο, χωρίς να έχει γίνει γνωστή ακόμα η ακριβής ημερομηνία.

Στη συνάντηση των ομάδων εργασίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, είχε προσκληθεί και η Ιορδανία. Ωστόσο, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση, τηρώντας την ίδια στάση που εφάρμοσε και όταν επρόκειτο να συγκληθεί η «Διάσκεψη της Νέγκεβ» του περασμένου Μαρτίου στην τοποθεσία Σντε Μποκέρ του Νοτίου Ισραήλ. Η Ιορδανία, παρότι είχε προσκληθεί και στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις των ομάδων εργασίας τους προηγούμενους μήνες, δεν παρέστη – γεγονός το οποίο σχολίασε τότε στα ΜΜΕ αξιωματούχος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέροντας ότι «προφανώς η Ιορδανία απουσιάζει από τις συναντήσεις επειδή έχει ήδη υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ». Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή συνεχίζει να μην συμμετέχει στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ‘Φόρουμ της Νέγκεβ’.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share