X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΣυνεχές και κορυφαίο μέλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το Κυπριακό, είπε η...

Συνεχές και κορυφαίο μέλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το Κυπριακό, είπε η Σακελλαροπούλου

Η κοινή μας κινητοποίηση επιτυγχάνει σταθερά την αποφασιστική παρέμβαση των θεσμών της ΕΕ για την αποτροπή των τουρκικών μεθοδεύσεων και την ανάδειξη του ψευδοκράτους, δήλωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, διαβεβαιώνοντας τον παράλληλα ότι το Κυπριακό «είναι ένα συνεχές και κορυφαίο μέλημα για την ελληνική εξωτερική πολιτική».

Η κ. Σακελλαροπούλου μιλούσε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην Αθήνα, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «μέσα από την άψογη και στενή διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλουν οι δύο χώρες έχουμε αν μη τι άλλο επιτύχει αποφάσεις των ΗΕ να δημιουργούν την ασπίδα για τη διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα έχει διπλό χαρακτήρα καθώς από τη μία με την συμπλήρωση δέκα χρόνων στην προεδρία τερματίζεται και η παρουσία του στην διακυβέρνηση της χώρας.  «Ένιωθα την ανάγκη να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και της Κύπρου για την άδολη συμπαράσταση που έτυχα καθόλη τη διάρκεια της παρουσίας μου στην προεδρία, από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας», είπε.

Υπογράμμισε ότι αν επιβίωσε ο κυπριακός ελληνισμός είναι χάριν στην συμπαράσταση και του ευρύτερου ελληνισμού και της Ελληνικής Δημοκρατίας που σε κρίσιμες ώρες στάθηκε συμπαραστάτης. Τόσο κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής όσο και αργότερα.

«Μέσα από την άψογη και στενή διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλουν οι δύο χώρες έχουμε αν μη τι άλλο επιτύχει αποφάσεις των ΗΕ να δημιουργούν την ασπίδα για τη διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «οι κοινές προσπάθειες εντός ΕΕ δημιουργούν την άλλη διάσταση: τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η ΕΕ έτσι ώστε η όποια λύση, πέραν από το να είναι λειτουργική και βιώσιμη να συνάδει απόλυτα και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Αναφορικά με την εισφορά για το Μάτι, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι «ως ελάχιστο δείγμα της εκτίμησης προς τον αδερφό ελληνικό κράτος και τον ελληνικό λαό, καταθέτουμε το θεμέλιο λίθο για κοινωνικές κατοικίες και πάρκο στην καταστραφείσα από την πυρκαγιά περιοχή στο Μάτι».

«Το ξέρω ότι χάθηκαν ζωές που δεν αναπληρώνονται, αλλά τουλάχιστον θεωρήθηκε ότι θα ήταν ένα δείγμα της αγάπης και της αλληλεγγύης που εκφράζεται πάντοτε αμοιβαία από τα δύο κράτη, η παραχώρηση από την Κυπριακή Δημοκρατία ενός ποσού 10 εκ. ευρώ, πέραν των ιδιωτικών εισφορών προκειμένου να συμβάλουμε και εμείς στην προσπάθεια που καταβάλλει το ελληνικό κράτος για άμβλυνση του πόνου που προκάλεσε εκείνη η καταστροφή», είπε.

«Από την 1η Μαρτίου θα είμαι ένας απλός ιδιώτης, αλλά δεν θα πάψω να είμαι ένας Έλληνας αγωνιστής για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη την κοινωνική αλληλεγγύη», κατέληξε.

Από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τον κ. Αναστασιάδη για τη συνεργασία που είχαν και τον διαβεβαίωσε ότι η στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου αποσκοπούσε και αποσκοπεί στην επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα δεν πρόκειται να μας αποθαρρύνει στην σταθερή υποστήριξη των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ για την εξεύρεση ενός κοινού εδάφους προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», είπε.

«Η κοινή μας κινητοποίηση επιτυγχάνει σταθερά την αποφασιστική παρέμβαση των θεσμών της ΕΕ για την αποτροπή των τουρκικών μεθοδεύσεων και την ανάδειξη του ψευδοκράτους. Σας διαβεβαιώνω για άλλη μια φορά ότι το Κυπριακό είναι ένα συνεχές και κορυφαίο μέλημα για την ελληνική εξωτερική πολιτική», τόνισε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share