X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣύνοδος Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στην Αλγερία εν μέσω διαφωνιών

Σύνοδος Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στην Αλγερία εν μέσω διαφωνιών

Η Αλγερία σκοπεύει να επιδείξει τη διπλωματική της επιρροή αυτή την εβδομάδα καθώς φιλοξενεί την πρώτη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, μετά την πανδημία.

Οι πολιτικές διαμάχες, λένε οι αναλυτές, οδηγούν σε μια λεπτή πιθανότητα για οποιαδήποτε ενότητα μεταξύ των μελών του Συνδέσμου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα αραβικά κράτη είναι διχασμένα σε ζητήματα που αφορούν την υποστήριξη για το Παλαιστινιακό, τους περιφερειακούς ρόλους του Ιράν και της Τουρκίας και την αποκατάσταση του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ η ίδια η σφοδρή κόντρα της Αλγερίας με το Μαρόκο συνεχίζει να οξύνεται.

Στην Αλγερία, που απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό από τις αραβικές υποθέσεις για αρκετά χρόνια μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του 2019 που οδήγησαν στην ανατροπή του Προέδρου Αμπντελαντίντ Μπουτεφλίκα, η συνάντηση έχει παρουσιαστεί ως απόδειξη της επιστροφής της στη διπλωματία «πρώτης γραμμής».

«Η σύνοδος κορυφής δείχνει ότι η Αλγερία επέστρεψε στις διεθνείς υποθέσεις μετά από χρόνια απομόνωσης λόγω της ασθένειας του Μπουτεφλίκα, του κινήματος διαμαρτυρίας, της πανδημίας COVID-19 και της οικονομικής κρίσης», δήλωσε ένας πρώην Υπουργός και Πρέσβης της Αλγερίας.

Τον περασμένο μήνα το Αλγέρι συγκάλεσε σε συνεδρίαση παλαιστινιακές ομάδες σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η πολυετής εσωτερική διχόνοια και ο Πρόεδρος Τεμπούνε φιλοξένησε τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, η Αλγερία απέτυχε νωρίτερα φέτος να πείσει άλλα αραβικά κράτη να τερματίσουν την αναστολή της ένταξης της Συρίας στο Σύνδεσμο που επιβλήθηκε στα τέλη του 2011, λόγω της καταστολής των διαδηλωτών από τον Άσαντ καθώς η εξέγερση εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο. Η Δαμασκός είπε τον Σεπτέμβριο ότι δεν θα παρευρεθεί για να αποφύγει «να προκαλέσει διαφωνία».

Ορισμένα μεγάλα αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, υποστήριξαν Σουνίτες μουσουλμάνους αντάρτες που πολεμούν τον Άσαντ, στενό σύμμαχο του Ιράν.

Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ επιβεβαίωσαν και οι δύο ότι δεν θα έρθουν στο Αλγέρι, όπως και ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ’.

Οι πρόεδροι της Αιγύπτου και της Τυνησίας και οι μονάρχες του Κουβέιτ και του Κατάρ είναι μεταξύ των δύο τρίτων περίπου των ηγετών που θα συμμετάσχουν.

Οι κεντρικές περιοχές του Αλγερίου και ο αυτοκινητόδρομος προς το πρόσφατα κατασκευασμένο συνεδριακό κέντρο στην ακτή όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής, φυτεύτηκαν ξανά με δέντρα και στολίστηκαν με σημαίες. Μοντέλα αραβικής αρχιτεκτονικής κοσμούν μια κεντρική πλατεία. Οι προσδοκίες όμως είναι περιορισμένες.

Από την τελευταία αραβική σύνοδο κορυφής πριν από τρία χρόνια, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν κινήθηκαν επίσης για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, μια κίνηση που θεωρείται προδοσία από πολλούς Παλαιστίνιους.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και ορισμένα άλλα αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Αλγερίας, επέκριναν τις αποκαλούμενες «συμφωνίες του Αβραάμ» επειδή δεν περιλάμβαναν συγκεκριμένες κινήσεις προς την κατεύθυνση του παλαιστινιακού κράτους.

Για τα κράτη του Κόλπου, οι θερμότεροι δεσμοί με το Ισραήλ αντανακλούσαν χρόνια αλλαγής πολιτικών προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των γενικών ανησυχιών τους για τον περιφερειακό ρόλο του Ιράν.

Στην Αλγερία, η επικέντρωση ήταν στον κύριο περιφερειακό αντίπαλο το Μαρόκο, το οποίο στα τέλη του 2020 συμφώνησε σε θερμότερες σχέσεις με το Ισραήλ ως μέρος μιας συμφωνίας στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την κυριαρχία του Ραμπάτ στη Δυτική Σαχάρα.

Η Αλγερία υποστηρίζει το κίνημα ανεξαρτησίας του Μετώπου Πολισάριο για το αμφισβητούμενο έδαφος, το οποίο επίσης ανακοίνωσε το 2020 την επανέναρξη του ένοπλου αγώνα του εναντίον του Μαρόκου.

Οι σχέσεις μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου έχουν έκτοτε επιδεινωθεί απότομα, με το Αλγέρι να διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, να μην ανανεώνει τη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου και να κλείνει τον εναέριο χώρο του στα μαροκινά αεροπλάνα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share