X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣυνομιλίες για επενδύσεις στην Αίγυπτο διεξάγει το ταμείο του Κατάρ

Συνομιλίες για επενδύσεις στην Αίγυπτο διεξάγει το ταμείο του Κατάρ

Συνομιλίες με την Αίγυπτο για πιθανή επένδυση σε επτά ιστορικά ξενοδοχεία της χώρας, διεξάγει το κρατικό ταμείο του Κατάρ, σε μια συμφωνία-ορόσημο μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 2021 μετά από μακροχρόνια διαμάχη.

Η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ (QIA) βρίσκεται σε συνομιλίες με το Κρατικό Ταμείο της Αιγύπτου (TSFE) σχετικά με τη συμφωνία, δήλωσαν δύο πηγές με γνώση του θέματος, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν.

Το ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει μερίδιο έως και 30% στα ξενοδοχεία, δήλωσαν οι πηγές.

Το QIA το οποίο διαθέτει 445 δισεκατομμύρια δολάρια αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το TSFE της Αιγύπτου δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και του Κατάρ τερματίστηκαν μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης που ανέτρεψαν τον πρώην Πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ. Το Κατάρ υποστήριξε την επακόλουθη άνοδο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην εξουσία της Αιγύπτου, αλλά αργότερα εκδιώχθηκε από τον στρατό το 2013.

Η Σαουδική Αραβία, ηγήθηκε των προσπαθειών για την ανοικοδόμηση των δεσμών των αραβικών κρατών με το Κατάρ και, μαζί με την Αίγυπτο, αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις το 2021.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συναντήθηκε με τον Εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι στη Βαγδάτη τον Αύγουστο του 2021 για πρώτη φορά μετά τον τερματισμό της διαμάχης. Οι σχέσεις από τότε έχουν αναθερμανθεί.

Η Αίγυπτος, η πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου, βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομική κρίση και το νόμισμά της έχει χάσει το ήμισυ περίπου της αξίας του μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρσι, γεγονός που ώθησε τους ξένους επενδυτές να αποσύρουν περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αιγυπτιακές αγορές κρατικών ομολόγων.

Ο Υπουργός Οικονομικών του Κατάρ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του δεσμεύτηκε να εισφέρει επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων στην προβληματική οικονομία της Αιγύπτου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share