Ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου για την εξωτερική πολιτική, Γιούρι Ουσάκοφ, θα έχει συνομιλίες με τον απεσταλμένο του Πάπα για του Ουκρανικό ση Μόσχα την Τετάρτη έπειτα από αίτημα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε πως ο Ουσάκοφ και ο Καρδινάλιος Ματέο Ζούπι θα συζητήσουν “την κατάσταση γύρω από τη διένεξη στην Ουκρανία και, ασφαλώς, πιθανές οδούς για πολιτική και διπλωματική διευθέτηση”.

Ανέφερε ακόμη πως ο Ζούπι βρίσκεται ήδη στη Μόσχα.

«Εκτιμούμε πολύ τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του Βατικανού για εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση στην Ουκρανία», σημείωσε ο Πεσκόφ.

Το Βατικανό ανέφερε την Τρίτη πως ο κύριος σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να ενθαρρύνει «ανθρωπιστικές χειρονομίες» που θα συμβάλουν στην επίλυση της διαμάχης.

Ο Ζούπι συνάντησε τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ουκρανούς θρησκευτικούς ηγέτες στο Κίεβο στις 6 Ιουνίου.

Η γαλλική Καθολική εφημερίδα La Croix έγραψε πως αναμενόταν να συναντήσει τον Πατριάρχη Κύριλλο, προκαθήμερο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα.

Ο Κύριλλος είναι στενός σύμμαχος του Πούτιν και υποστηρίζει πλήρως αυτό που η Ρωσία ακόμη περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία.

Η αναφορά του Βατικανού σε «ανθρωπιστικές χειρονομίες» φαίνεται να αφορά το αίτημα της Ουκρανίας για βοήθεια για επαναπατρισμό Ουκρανών παιδιών.

Το Κίεβο εκτιμά ότι σχεδόν 19.500 παιδιά αρπάχτηκαν παράνομα από τη Ρωσία ή την Κριμέα από τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ρωσία το απορρίπτει αυτό, λέγοντας ότι εκκένωσε παιδιά των οποίων η ασφάλεια βρισκόταν σε κίνδυνο στη ζώνη της διαμάχης.

Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει από το Βατικανό να στηρίξει το δικό του ειρηνευτικό σχέδιο, που καλεί για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και αποκατάσταση των ουκρανικών κρατικών συνόρων.

Πηγή:ΚΥΠΕ