X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΤεχνητή νοημοσύνη: Παραίτηση από την Google του πρωτοπόρου επιστήμονα Τζόφρι Χίντον

Τεχνητή νοημοσύνη: Παραίτηση από την Google του πρωτοπόρου επιστήμονα Τζόφρι Χίντον

«Έφυγα για να μπορέσω να μιλήσω για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να σκεφτώ πώς αυτό επηρεάζει την Google», δήλωσε ο Χίντον.

Η παραίτηση από την Google ενός εκ των πρωτοπόρων της τεχνητής νοημοσύνης έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία, κυρίως λόγω της αιτιολόγησης της παραίτησης. Ο βρετανοκαναδός Τζόφρι Χίντον παραιτήθηκε για να μιλήσει ελεύθερα για τους κινδύνους της συγκεκριμένης τεχνολογίας, αφού συνειδητοποίησε ότι οι υπολογιστές θα μπορούσαν να καταστούν εξυπνότεροι από τους ανθρώπους πολύ νωρίτερα από ό,τι περίμενε ο ίδιος και άλλοι ειδικοί.

«Έφυγα για να μπορέσω να μιλήσω για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να σκεφτώ πώς αυτό επηρεάζει την Google», έγραψε ο Τζόφρι Χίντον στο Twitter.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στους New York Times, ο Χίντον εξέφρασε την ανησυχία του για την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργεί πειστικές ψευδείς εικόνες και κείμενα, δημιουργώντας έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι «δεν θα μπορούν πλέον να ξεχωρίζουν τι είναι αλήθεια».

Ανησυχίες και φόβους σχετικά με την ραγδαία και ίσως ανεξέλεγκτη εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης έχουν εκφράσει αρκετοί το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, κανείς δεν έχει το «βαρύ» βιογραφικό του Τζόφρι Χίντον, του ανθρώπου που είναι γνωστός στην τεχνολογική κοινότητα ως «Ο νονός της AI» που έλαβε το διδακτορικό του στην τεχνητή νοημοσύνη πριν από 45 χρόνια και που παραμένει μια από τις πιο σεβαστές φωνές στον χώρο.

Την τελευταία δεκαετία ο 75χρονος Χίντον ήταν μερικώς απασχολούμενος στην Google, κινούμενος μεταξύ των κεντρικών γραφείων της εταιρείας στην Σίλικον Βάλεϊ και του Τορόντο. Παρόλα αυτά στη συνέντευξή του στους New York Times δήλωσε ότι παραιτήθηκε για να προειδοποιήσει τον κόσμο για την πιθανή απειλή της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία, όπως είπε, έρχεται νωρίτερα από ό,τι πίστευε προηγουμένως.

«Πίστευα ότι αυτός ο κίνδυνος ήταν 30 με 50 χρόνια μακριά ή και περισσότερο» δήλωσε ο Χίντον. «Προφανώς, δεν το πιστεύω πια αυτό», είπε. Ο Hinton, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής του βραβείου Turing το 2018 για εννοιολογικές και μηχανολογικές ανακαλύψεις, είπε ότι έχει πλέον μετανιώσει για το έργο της ζωής του, ανέφεραν οι Times.

Μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του αναφέρθηκε στους βραχυπρόθεσμους κινδύνους από την τεχνητή νοημοσύνη, όπως είναι η απώλεια θέσεων εργασίας και ο πολλαπλασιασμός ψεύτικων φωτογραφιών, βίντεο και κειμένων που φαίνονται αληθινά στον μέσο άνθρωπο.

Ο Χίντον έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα: «Έφυγα για να μπορέσω να μιλήσω για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να σκεφτώ πώς αυτό επηρεάζει την Google. Η Google ενήργησε πολύ υπεύθυνα».

Σε δήλωσή του στο δίκτυο CNBC, ο Χίντον είπε: «Πλέον πιστεύω ότι η ψηφιακή νοημοσύνη που δημιουργούμε είναι πολύ διαφορετική από την βιολογική νοημοσύνη».

Ο Hinton αναφέρθηκε στη δύναμη του GPT-4, του πιο προηγμένου μοντέλου μεγάλων γλωσσών ή LLM, από την startup OpenAI που υποστηρίζεται από την Microsoft, η τεχνολογία της οποίας έχει γίνει viral από τότε που κυκλοφόρησε το chatbot ChatGPT στα τέλη του περασμένου έτους.

«Αν έχω 1.000 ψηφιακούς παράγοντες που είναι όλοι ακριβείς κλώνοι με τα ίδια “βάρη”, κάθε φορά που ένας παράγοντας μαθαίνει πώς να κάνει κάτι, όλοι τους το γνωρίζουν αμέσως επειδή μοιράζονται τις ίδιες γνώσεις», είπε ο Χίντον στο CNBC. «Οι βιολογικοί παράγοντες δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Έτσι, οι συλλογές πανομοιότυπων ψηφιακών παραγόντων μπορούν να αποκτήσουν πολύ περισσότερη γνώση από οποιονδήποτε μεμονωμένο βιολογικό παράγοντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το GPT-4 γνωρίζει πολύ περισσότερα από κάθε άτομο».

Πάντως, ο Χίντον είχε σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και πριν αποχωρήσει από την Google. Σε συνέντευξή του στο CBS News, τον Μάρτιο, ο Χίντον ρωτήθηκε ποιες πιστεύει ότι είναι «οι πιθανότητες να εξαφανίσει η τεχνητή νοημοσύνη την ανθρωπότητα». Η απάντησή του λιτή και σοκαριστική: «Δεν είναι αδιανόητο. Μόνο αυτό θα πω».

 

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share