Στην παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει υποστεί μια σοβαρή ήττα αλλά και στη δήλωση ότι θα θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος, προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τις πρώτες του δηλώσεις μετά τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα που τον φέρνει στη δεύτερη θέση με σημαντική διαφορά άνω των 20 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία.

Ευχαριστώντας όλους όσοι και όσες στήριξαν το κόμμα του, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την «πιο δύσκολη, αλλά και η πιο όμορφη εκλογική μάχη που έχουμε δώσει ποτέ».

«Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι προφανώς αρνητικό για μας. Αν και ο κίνδυνος της κατάρρευσης, που διαφάνηκε από την κάλπη της απλής αναλογικής, αποφεύχθηκε, και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση, έχουμε υποστεί μια σοβαρή εκλογική ήττα», σημείωσε ο ίδιος.

Όπως παραδέχθηκε, «για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος». «Ένα κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και την πατρίδα», συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για ανάγκη νηφάλιας αποτίμησης.

Μιλώντας για αναγκαίες τομές στο κόμμα, προκειμένου να ανοίξει έναν καινούργιος κύκλος, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «είναι αυτονόητο, πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος».

Λέγοντας ότι ο χρονικός ορίζοντας για την ανασυγκρότηση του κόμματος δεν είναι άπειρος, με δεδομένο ότι σε ένα χρόνο θα διεξαχθούν Ευρωεκλογές, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι χρειάζεται ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού αλλά και προβληματισμός για παλιές νοοτροπίες εντός του κόμματος και για τις αιτίες που οδήγησαν στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα για την κοινωνία και για τη δημοκρατία, με την «ανάδειξη στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων, ενός εκ των οποίων με φασιστικές προεκτάσεις και διασυνδέσεις».

Τέλος υποστήριξε ότι ευθύνη για αυτό το αρνητικό για τον προοδευτικό χώρο εκλογικό αποτέλεσμα έχει η Νέα Δημοκρατία που, όπως είπε, «μετέφερε το πεδίο της προεκλογικής αναμέτρησης σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα με διολισθαίνοντας μάλιστα σε ένα ακραίο εθνικιστικό και διχαστικό λόγο».

Πηγή:ΚΥΠΕ