X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΘαλάσσιες νάρκες που τοποθετήθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας ενδεχομένως να...

Θαλάσσιες νάρκες που τοποθετήθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας ενδεχομένως να περιπλανηθούν, αναφέρει η Ρωσία

Οι θαλάσσιες νάρκες, που έχουν τοποθετηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας στις εισόδους λιμένων της Μαύρης Θάλασσας, μπορούν να αποκοπούν και να περιπλανηθούν προς την κατεύθυνση των Στενών Βοσπόρου-Δαρδανελίων και να περάσουν ακόμη και στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, η οποία έχει υπό την ευθύνη της την ασφάλεια των ρωσικών συνόρων.

Μετά την 24η Φεβρουαρίου η Ουκρανία εγκατέστησε θαλάσσια φράγματα ναρκών στις εισόδους των λιμανιών της Οδησσού, του Οτσάκοφ, του Τσερνομόρσκ και του Γιούζνι, χρησιμοποιώντας συνολικά περί τις 420 πεπαλαιωμένες νάρκες ποντισμένες με άγκυρα και αντίστοιχες ποτάμιες νάρκες, οι οποίες έχουν παραχθεί πριν από το 1950, σύμφωνα με τη σχετική ρωσική ανακοίνωση.

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των καταιγίδων στη Μαύρη Θάλασσα καταγράφονται περιστατικά, όπου κόβονται τα συρματόσχοινα, που συνδέουν τις νάρκες με τις άγκυρές τους. «Οι νάρκες υπό την επήρεια του ανέμου και των ρευμάτων περιπλανώνται ανεξέλεγκτα στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Η φθορά των συρματόσχοινων αποκαλύπτει τη μη ικανοποιητική τεχνική κατάσταση των ναρκών», αναφέρει η ανακοίνωση, που μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι από τις περιοχές των ανωτέρω ουκρανικών λιμανιών επικρατούν επιφανειακά ρεύματα με κατεύθυνση προς το νότο, δεν αποκλείεται η δυνατότητα περιπλάνησης των αποκομμένων ναρκών προς την κατεύθυνση του Βοσπόρου και περαιτέρω στη λεκάνη της Μεσογείου», ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, αναφέροντας ότι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας εξέδωσε την προειδοποίηση κινδύνου ναρκών υπ’ αριθμ. 116 από 18 Μαρτίου 2022.

Κατά την άποψη της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, «οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας για άλλη μια φορά επιδεικνύουν πλήρη αγνόηση των βάσεων του διεθνούς δικαίου και περιφρόνηση για τις ανθρώπινες ζωές, μεταξύ των οποίων πολιτών κρατών της ΕΕ», καθώς σύμφωνα με τη σχετική Συνθήκη για τις θαλάσσιες νάρκες, επιτρέπεται η χρήση μόνο εκείνων, οι οποίες καθίστανται ανενεργές και δεν μπορούν να εκραγούν εξ επαφής, εφόσον αποκοπούν από τις άγκυρές τους, όπως μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share