X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΘανατώνονται 750.000 κοτόπουλα στη Τσεχία εξαιτίας της γρίπης των πτηνών

Θανατώνονται 750.000 κοτόπουλα στη Τσεχία εξαιτίας της γρίπης των πτηνών

Μια φάρμα στην Τσεχία θα θανατώσει 750.000 κοτόπουλα, το 15% του συνόλου της χώρας, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί ένα νέο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τα πτηνά που θα σφαγιαστούν βρίσκονται σε ένα από τα μεγαλύτερα πτηνοτροφεία της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τις τελευταίες εβδομάδες, περισσότερες από δώδεκα τσεχικές φάρμες έχουν επίσης πληγεί από έναν ιό που έχει προκαλέσει όλεθρο σε αγροκτήματα σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Δέκα νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν στην Τσεχική Δημοκρατία μόνο τον Δεκέμβριο και ο ρυθμός συνεχίζει να επιταχύνεται», αναφέρουν οι αρχές που προειδοποιούν και για αυξήσεις στις τιμές των αυγών.

Οι Τσέχοι αγρότες είχαν ήδη λάβει εντολή τον περασμένο μήνα να κρατήσουν τα πουλερικά σε εσωτερικούς χώρους για να προσπαθήσουν να ανακόψουν την εξάπλωση του εξαιρετικά παθογόνου στελέχους της γρίπης των πτηνών H5N1, το οποίο είναι δυνητικά μεταδοτικό στον άνθρωπο.

Οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα ότι η Ευρώπη ήταν μάρτυρας του πλέον καταστροφικού ξεσπάματος της νόσου πέρυσι, όταν εκατομμύρια πτηνά έπρεπε να θανατωθούν.

Από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022 εντοπίστηκαν περίπου 2.500 κρούσματα σε φάρμες σε 37 ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα περίπου 50 εκατομμύρια πτηνά να οδηγηθούν σε σφαγή.

Οι υγειονομικές αρχές μελετούν τη δυνατότητα χρήσης εμβολίων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δήλωσε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης στους ανθρώπους είναι χαμηλός και έως μέτριος για άτομα που έρχονται σε επαφή με πτηνά.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share