Η έρευνα του γραφείου της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας αναφορικά με τη διαχείριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αιτήματος για πρόσβαση σε γραπτά μηνύματα μεταξύ της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, πρέπει να αφυπνίσουν τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάγκη να υπάρχει λογοδοσία και για θέματα που αφορούν τη δυνατότητα ανταλλαγής γραπτών τηλεφωνικών μηνυμάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο της Διαμεσολαβήτριας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του γραφείου της Έμιλι Ο’ Ράιλι, η οποία κατέχει την αντίστοιχη θέση σε επίπεδο ΕΕ με αυτή του θεσμού της Επιτρόπου Διοικήσεως, ένα χρόνο και πλέον μετά από δημοσίευμα των «New York Times» και σχετικό αίτημα από δημοσιογράφο, η Κομισιόν δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο η κ. Φον ντερ Λάιεν και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά ,αντάλλαξαν γραπτά μηνύματα σε σχέση με τα συμβόλαια για την αγορά εμβολίων για τον κορωνοϊό, και δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο θεωρεί πως τέτοια μηνύματα πρέπει να δημοσιοποιηθούν.

«Η διαχείριση αυτού του αιτήματος πρόσβασης σε έγγραφα δημιουργεί δυστυχώς την εντύπωση πως ένας θεσμός της ΕΕ δεν είναι πρόθυμος να παρέχει πληροφορίες για θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος», ανέφερε η κ. Ο’ Ράιλι σε σχετική δήλωση, υπογραμμίζοντας πως οι τελευταίες αποκαλύψεις στον Τύπο που σχετίζονται με γραπτά μηνύματα μεταξύ αξιωματούχων στην Ευρώπη και της Uber υποδεικνύουν τη σημασία τέτοιων υποθέσεων.

Το γραφείο της Διαμεσολαβήτριας υπενθύμισε πως τον Ιανουάριο έκρινε πως υπήρξε κακοδιαχείριση από πλευράς της Κομισιόν, η οποία κλήθηκε να προχωρήσει σε πιο ενδελεχή αναζήτηση για τα μηνύματα. Όπως προστίθεται, σε πρόσφατη δήλωσή της η Κομισιόν δεν αναφέρθηκε στο κατά πόσο αναζήτησε τα μηνύματα, ούτε στο γιατί δεν προχώρησε στην εν λόγω έρευνα αν δεν το έκανε.

Σημειώνεται πως ενώ η απάντηση της Κομισιόν αναγνωρίζει πως γραπτά μηνύματα που σχετίζονται με την εργασία της Επιτροπής μπορούν να θεωρηθούν έγγραφα της ΕΕ, στην απάντηση αυτή επαναλαμβάνεται ουσιαστικά πως η καταγραφή αυτών των μηνυμάτων δεν αποτελεί εσωτερική πρακτική.

Το γραφείο της Διαμεσολαβήτριας έχει καταθέσει σειρά εισηγήσεων για τη διαχείριση των γραπτών μηνυμάτων, ζητώντας μεταξύ άλλων όσα μηνύματα σχετίζονται με υπηρεσιακά θέματα να θεωρούνται έγγραφα της ΕΕ, και την εξεύρεση τεχνολογικών λύσεων για την καταγραφή. Επίσης εισηγείται την θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών για την καταγραφή τέτοιων μηνυμάτων, αλλά και θέσπιση πολιτικής ώστε τα αιτήματα για πρόσβαση σε έγγραφα που καλύπτουν γραπτά μηνύματα να λαμβάνουν υπόψη το πού έχουν αποθηκευθεί τα εν λόγω μηνύματα.

Πηγή:ΚΥΠΕ