X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΘέρμανση από ποταμό, βελτίωση MMM, δέντρα στη Γλασκόβη για αντιμετώπιση της κλιματικής...

Θέρμανση από ποταμό, βελτίωση MMM, δέντρα στη Γλασκόβη για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Η Γλασκόβη, ένας πρώην βιομηχανικός κόμβος που θα φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα τον Νοέμβριο, είναι μία από τις πόλεις διεθνώς, μέρος δικτύου 100 μεγάλων πόλεων που εργάζονται για ταχύτερη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι πόλεις έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν σχέδια δράσης για το κλίμα που έχουν ως στόχο να προωθήσουν την απορρόφηση καθαρής ενέργειας, να ενισχύσουν την προσαρμογή στις κλιματικές απειλές και να μετατρέψουν τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την κλιματική αλλαγή σε πραγματικότητα.

Η Γλασκόβη η οποία έχει δεσμευτεί ότι θα φτάσει μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2030, έχει επικεντρωθεί σε περίπου 60 δράσεις που περιλαμβάνουν την άντληση θέρμανσης από τον ποταμό Κλάιντ της πόλης, τη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών και τη φύτευση περισσότερων δέντρων στα αστικά κέντρα.

Ένας βασικός στόχος της πολιτικής ήταν η εξεύρεση τρόπων για να γίνουν τα σπίτια κλιματικά έξυπνα, άνετα και φθηνότερα για θέρμανση.

Περίπου το 15% των κλιματικών αλλαγών στη Σκωτία προέρχονται από τη θέρμανση των σπιτιών, γεγονός που καθιστά προτεραιότητα την εξεύρεση τρόπων χαμηλών εκπομπών άνθρακα για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά, καθώς η Βρετανία στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές της κατά 78% έως το 2035.

Αλλά στη Γλασκόβη, όπου περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού πιστεύεται ότι δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει σε θέματα καυσίμων, η διασφάλιση ότι η πράσινη θερμότητα είναι προσιτή, είναι επίσης καθοριστικής σημασίας.

Η Σούζαν Αίτκεν, επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου της Γλασκόβης ανέφερε ότι θα διασφαλιστεί ότι οι προσπάθειες για την απαλλαγή από τον άνθρακα θα επιταχύνουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε ορισμένες από αυτές τις μακροχρόνιες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. “Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάθε λίρα που επενδύουμε στην πόλη αποφέρει πολλαπλά οφέλη”, δήλωσε.

Η αναβάθμιση σε οικίες στοχεύει να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας για τους ιδιοκτήτες έως και 90%.

Οι οργανώσεις κοινωνικής στέγασης, οι οποίες παρέχουν προσιτές ενοικιαζόμενες κατοικίες κυρίως για χαμηλόμισθους ή ευάλωτους ενοικιαστές, συγκαταλέγονται στα κορυφαία έργα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων καθώς αντιμετωπίζουν αυστηρότερους κυβερνητικούς κανονισμούς.

Μια τέτοια δράση αφορά τους αναποτελεσματικούς ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες που αντικαθίστανται από ένα σύστημα «τηλεθέρμανσης» χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπου η θερμότητα από μια τράπεζα αντλιών θερμότητας από πηγή αέρα στη στέγη, μοιράζεται μεταξύ των διαμερισμάτων των συγκροτημάτων πολυκατοικιών.

Το σύστημα -το οποίο λειτουργεί ακόμη και σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν- θα μειώσει σχεδόν στο μισό το μέσο κόστος ανά μονάδα ενέργειας για τους ενοικιαστές και αναμένεται να μειώσει τις συνολικές εκπομπές κατά περισσότερο από το ένα τρίτο.

Επίσης το έργο ParkPower διερευνά πώς οι αστικοί χώροι πρασίνου και το νερό από τον ποταμό Κλάιντ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παροχή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Τα νερά του ποταμού μπορεί να φαίνονται κρύα, αλλά η θερμότητα που αποθηκεύεται στον ποταμό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τη μισή συνολική ζήτηση θέρμανσης της πόλης, σύμφωνα με επιστήμονες.

Με τον ίδιο τρόπο όπως λειτουργούν οι συσκευές θερμότητας με πηγή αέρα, οι μεγάλες αντλίες θερμότητας πηγής νερού θα μπορούσαν να αντλήσουν υπολειπόμενη θερμότητα από τον ποταμό. Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να μεταφερθεί σε σπίτια και επιχειρήσεις, παρέχοντας μια εναλλακτική λύση χαμηλότερου άνθρακα στα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης.

Στα σκαριά και διάφορα κοινοτικά ενεργειακά έργα μικρότερης κλίμακας. Η Glasgow Community Energy, για παράδειγμα, στοχεύει να μοιραστεί τα κέρδη από τις εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τους κατοίκους, ενώ παράλληλα θα ευαισθητοποιήσει σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τα οφέλη από αυτήν.

Ο συνεταιρισμός πέρυσι εγκατέστησε ηλιακούς συλλέκτες σε δύο σχολεία σε λιγότερο εύπορες περιοχές της πόλης, που χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από άτομα που ζούσαν εκεί και επένδυσαν τα δικά τους μετρητά στο έργο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share