X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΘερμή υποδοχή του Ιρανού Προέδρου σε Βενεζουέλα και Νικαράγουα

Θερμή υποδοχή του Ιρανού Προέδρου σε Βενεζουέλα και Νικαράγουα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η 5νθήμερη επίσημη περιοδεία του Προέδρου του Ιράν, Εμπραήμ Ραϊσί, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, η οποία άρχισε στις 12 Ιουνίου με πρώτο σταθμό την Βενεζουέλα. Σήμερα ο Ιρανός Πρόεδρος επισκέπτεται την Νικαράγουα. Η περιοδεία του θα ολοκληρωθεί στην Κούβα.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας Ραϊσί στην Λατινική Αμερική ήταν η Βενεζουέλα. Κατά την έναρξη της συνάντησης του Ιρανού Προέδρου με τον Βενεζουελάνο ομόλογό του στο Καράκας, το επίσημο πρωτόκολλο διαμορφώθηκε ειδικά ώστε τοπική παιδική χορωδία να τραγουδήσει τον ιρανικό εθνικό ύμνο στην περσική γλώσσα.

Προσφωνώντας τον ηγέτη της Βενεζουέλας, ο Πρόεδρος Ραϊσί αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην χώρα του, τονίζοντας ότι «ο ιρανικός λαός απέκτησε ανεκτίμητης αξίας εμπειρία επιτυγχάνοντας σημαντικά επιτεύγματα στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να υπερκεράσει τις διεθνείς κυρώσεις», προσθέτοντας ότι «αυτήν την εμπειρία μπορεί να την μοιραστεί με την Βενεζουέλα». Αναφορικά στην τρέχουσα διεθνή κατάσταση, ο Ιρανός Πρόεδρος δήλωσε ότι «ένα νέο διεθνές σύστημα διαμορφώνεται, το οποίο θα ωφελήσει τις ανεξάρτητες χώρες που επιζητούν ελευθερία», κατατάσσοντας σε αυτήν την κατηγορία χωρών το Ιράν και την Βενεζουέλα.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Βενεζουέλας, Νικόλας Μαδούρο, στην αντιφώνησή του χαρακτήρισε τις σχέσεις Ιράν-Βενεζουέλας ως ‘στρατηγικής σημασίας’, προσθέτοντας ότι «οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα αρχίσουν έναν νέο γύρο προσπαθειών διεύρυνσης των διμερών τους σχέσεων». Τονίσθηκε η ανάγκη ύπαρξης απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Τεχεράνης-Καράκας και αύξηση των θαλάσσιων δρομολογίων μεταξύ των δύο χωρών για την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών τους δεσμών. «Υπάρχουν πολλά περιθώρια διμερούς συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας και της ανάπτυξης της κτηνοτροφίας», πρόσθεσε ο Βενεζουελάνος ηγέτης.

Ο ηγέτης της Βενεζουέλας αναφέρθηκε εκτενώς στην προσωπικότητα και την δράση του Ιρανού στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμανί, πάλαι ποτέ διοικητή της Δύναμης Αλ-Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος σκοτώθηκε από αμερικανικά drone στην Βαγδάτη τον Ιανουάριο του 2020. Ο Νικόλας Μαδούρο στην αντιφώνησή του προς τον Ιρανό Πρόεδρο παρομοίασε την προσωπικότητα του Σουλεϊμανί με τον εθνικό ήρωα της Βενεζουέλας, Σιμόν Μπολιβάρ, επειδή «αμφότεροι έδωσαν την δική τους μάχη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στην δυτική επικυριαρχία». Ο ηγέτης της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι θα στηθεί ανδριάντας του Σουλεϊμανί στον υπαίθριο χώρο γύρω από τον τάφο του Μπολιβάρ.

Η επίσκεψη του Προέδρου Ραϊσί στην Βενεζουέλα αποτελεί ανταπόδοση της επίσημης επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει πέρσι τον Ιούνιο ο ηγέτης της χώρας, Νικόλας Μαδούρο, κατά τη διάρκεια της οποίας Ιράν και Βενεζουέλα υπέγραψαν 20ετή συμφωνία συνεργασίας σε ποικίλους τομείς, με έμφαση στην οικονομία, την τεχνολογική ανάπτυξη και την ενέργεια. Τον περασμένο Απρίλιο, ο Ιρανός Υπουργός  Πετρελαίου, Τζιαβάντ Ότζι, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Καράκας, υπέγραψε με τον Βενεζουελάνο ομόλογό του, Πέδρο Ραφαέλ Τεγιετσέα, μνημόνιο συνεργασίας σύμφωνα με το οποίο το Ιράν πρόκειται να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων της Βενεζουέλας για την μεγιστοποίηση της παραγωγής. Την πρωτοβουλία της υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας Ιράν-Βενεζουέλας στον τομέα της ενέργειας είχε η Βενεζουέλα, το πλαίσιο του οποίου είχε συζητηθεί τον Μάιο του 2022, όταν ο Βενεζουελάνος Υπουργός Πετρελαίου επισκέφθηκε την Τεχεράνη.

Δεύτερος σταθμός της περιοδείας του Ιρανού Προέδρου είναι η Νικαράγουα. Τον Πρόεδρο Ραϊσί υποδέχθηκε στην Μανάγκουα ο ηγέτης της χώρας, Μανουέλ Ορτέγκα. Στην δημόσια επίσημη τελετή υποδοχής του Ιρανού Προέδρου στην Νικαράγκουα, ο Ορτέγκα εκφώνησε κατά την ομιλία του θερμά λόγια για την προσωπικότητα του Κάσεμ Σουλεϊμανί χαρακτηρίζοντάς τον «ήρωα και μάρτυρα της ελευθερίας» και στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Νικαράγουα υπεγράφησαν συνολικά 26 διμερείς συμφωνίες διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας, της γεωργικής ανάπτυξης και της ενέργειας.

Ο Πρόεδρος του Ιράν θα ολοκληρώσει την περιοδεία του με την επικείμενη μετάβασή του στην Κούβα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share