X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΤηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Χέρτσογκ αναθερμαίνει τους διαύλους Ισραήλ - Ρωσίας

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Χέρτσογκ αναθερμαίνει τους διαύλους Ισραήλ – Ρωσίας

Τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν τα προεδρικά γραφεία στην Ιερουσαλήμ και στη Μόσχα.

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Χέρτσογκ, κατόπιν σχετικής πρότασης του Πρωθυπουργού της χώρας Γιαΐρ Λαπίντ και συντονισμού των Υπουργείων Εξωτερικών του Ισραήλ και της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ισραηλινή ανακοίνωση, «οι δύο ηγέτες συζήτησαν διμερή θέματα με επίκεντρο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εβραϊκή ομογένεια στο εξωτερικό», προσθέτοντας ότι «συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διμερείς επαφές μεταξύ των αρμοδίων κρατικών φορέων, περί των οποίων εκφράζεται η ελπίδα εκ μέρους του Ισραήλ ότι θα αποφέρουν θετικά αποτελέσματα». Σύμφωνα με την ίδια επίσημη ανακοίνωση της ισραηλινής προεδρίας «η συνομιλία διεξήχθη σε κλίμα θετικό, ήταν μακράς διαρκείας, ειλικρινής και άμεση».

Αναφέρθηκε επίσης ότι «ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε την προσωπική του δέσμευση να διατηρηθεί η μνήμη της τραγωδίας του Ολοκαυτώματος και δεσμεύθηκε να συνεχίσει να συμπαρίσταται στις εβραϊκές κοινότητες που διαβιούν στη Ρωσία και στην εβραϊκή Ομογένεια εν γένει».

Στην αντίστοιχη ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ρώσου Προέδρου στο Κρεμλίνο, προστίθεται ότι «οι δύο ηγέτες έθιξαν το ζήτημα της λειτουργίας της οργάνωσης που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Εβραϊκού Πρακτορείου εντός της επικράτειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», προσθέτοντας τα εξής:

«Συζητήθηκαν σειρά θεμάτων διμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων ανθρωπιστικής φύσεως, λαμβάνοντας υπ’όψιν το πλούσιο παρελθόν της Ιστορίας των Ρωσοϊσραηλινών σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο Πρόεδροι τόνισαν την αποφασιστική συμβολή του Κόκκινου Στρατού στην νίκη κατά του Ναζισμού και στη διάσωση του εβραϊκού λαού από τον αφανισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του μεγάλου εκείνου πατριωτικού πολέμου, ως επίσης και περί του θετικού  ρόλου που επέδειξαν οι Εβραίοι στην διαμόρφωση του Ρωσικού πολιτισμού».

Η τηλεφωνική επικοινωνία Χέρτσογκ-Πούτιν πραγματοποιείται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη σοβαρή διπλωματική κρίση μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας, εξ αιτίας της απόφασης του ρωσικού Υπουργείου Δικαιοσύνης να θέσει περιορισμούς στην λειτουργία του Εβραϊκού Πρακτορείου στην Ρωσική Ομοσπονδία, απειλώντας ότι η λειτουργία του θα διακοπεί.

Αιτία της ρωσικής αυτής κίνησης, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Μόσχας, αποτέλεσε η «μη-σύννομη συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων» όσων Ρώσων πολιτών εβραϊκής καταγωγής απευθύνονται στο παράρτημα της Μόσχας του Εβραϊκού Πρακτορείου επειδή επιθυμούν να εγκατασταθούν μόνιμα στο Ισραήλ και να πολιτογραφηθούν Ισραηλινοί πολίτες.

Ρωσικά ΜΜΕ επεσήμαναν επίσης την πιθανότητα καταχρηστικής μορφής αιτημάτων μετεγκατάστασης στο Ισραήλ εκ μέρους στρατευσίμων Ρώσων πολιτών, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν να καταταγούν για να μην αποσταλούν στο ουκρανικό μέτωπο.

Το Εβραϊκό Πρακτορείο είναι μία διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση με σκοπό την διευκόλυνση μελών της Εβραϊκής Ομογένειας να εγκατασταθούν και να πολιτογραφηθούν στο Ισραήλ, όπως ορίζει ο ισραηλινός «Περί Εβραϊκής Παλιννόστησης Νόμος», ο οποίος έχει ανώτερη τυπική-συνταγματική ισχύ στην ισραηλινή έννομη τάξη.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το Εβραϊκό Πρακτορείο έλαβε άδεια λειτουργίας στην Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία δεν προέβαλε προσκόμματα στους Ρωσοεβραίους πολίτες της να μετεγκαθίστανται μόνιμα στο Ισραήλ και να πολιτογραφούνται εκεί, αφού προηγουμένως απεκδύονταν την ρωσική τους υπηκοότητα.

Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέλαβε την πρόθεση του ρωσικού Υπουργείου Δικαιοσύνης να απαγορεύσει την λειτουργία του Εβραϊκού Πρακτορείου στην χώρα, ως ένδειξη ‘αντεκδίκησης’ του Κρεμλίνου για τη στάση που εφαρμόζει η ισραηλινή εξωτερική πολιτική ως προς τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Στις 28 Ιουλίου εκδικάσθηκε σε διοικητικό δικαστήριο της Μόσχας το αίτημα του ρωσικού Υπουργείου Δικαιοσύνης περί διακοπής της δραστηριότητας του Εβραϊκού Πρακτορείου στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Την ίδια ακριβώς ημέρα είχε μεταβεί στην ρωσική πρωτεύουσα πολυμελής αντιπροσωπεία που αποτελείτο από στελέχη του ισραηλινού Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εβραϊκής Παλιννόστησης, σε μία προσπάθεια να μην κλείσει το παράρτημα του Εβραϊκού Πρακτορείου στη Μόσχα.

Μέχρι στιγμής, το ρωσικό διοικητικό δικαστήριο, ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε η υπόθεση, δεν έχει εκδώσει την απόφασή του.

Όπως σχολιάζουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, μετά τη σημερινή τηλεφωνική συνομιλία των Χέρτσογκ και Πούτιν, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σειρά διμερών συναντήσεων. Εκφράζεται επίσης αισιοδοξία ότι το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με τη λειτουργία του Εβραϊκού Πρακτορείου στη Ρωσία θα ξεπεραστεί.

Ο Ιτσχάκ Χέρτσογκ, προτού αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα στις 7 Ιουλίου 2021, ήταν Πρόεδρος του Εβραϊκού Πρακτορείου από τον Νοέμβριο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2017, ενώ κατά την διετία 2007-2009 διετέλεσε Υπουργός για ζητήματα Εβραϊκής Ομογένειας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ιτσχάκ Χέρτσογκ εφαρμόζει τις κατευθύνσεις της ισραηλινής κυβέρνησης επί ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής αξιοποιώντας εθιμοτυπικές αρμοδιότητες που απορρέουν από τα προεδρικά του καθήκοντα. Από τις αρχές του χρόνου, αντίστοιχη αναθέρμανση των διακρατικών σχέσεων σημειώθηκε κατόπιν τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως επίσης δια της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ πριν μερικούς μήνες.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share