X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΤην ανάγκη για γρήγορες, ευέλικτες και συντονισμένες ενέργειες στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, τόνισε...

Την ανάγκη για γρήγορες, ευέλικτες και συντονισμένες ενέργειες στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, τόνισε ο Διοικητής της ΚΤΚ

Σε αυτές τις διαρκώς μεταβαλλόμενες διεθνείς συνθήκες πρέπει να είμαστε προνοητικοί, ευέλικτοι, διαφανείς και γρήγοροι στις αποφάσεις και τις ενέργειές μας, με συνεκτικό και συντονισμένο τρόπο, τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Σε ομιλία του στην 26η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του ECONOMIST με την ελληνική Κυβέρνηση στο Λαγονήσι, ο κ. Ηροδότου σημείωσε παράλληλα ότι οι εξελίξεις σε σχέση με τον πληθωρισμό θα καθορίσουν την νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά τον Σεπτέμβριο.

Ανέφερε ακόμα ότι οι τράπεζες πρέπει να βγουν υγιείς από την πανδημία. Εξήγησε ότι τόσο οι απρόβλεπτες συνέπειες σε σχέση με την υγειονομική κρίση, όσο και οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επιβάλλουν οι τράπεζες να παρακολουθούν στενά τους πιο ευάλωτους τομείς για να αντιμετωπίσουν έγκαιρα οποιαδήποτε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και του πιστωτικού κινδύνου των πελατών τους.

Παράλληλα είπε ότι οι διαρθρωτικές αδυναμίες των τραπεζών πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω αποτελεσματικών στρατηγικών ψηφιοποίησης και ενισχυμένης διακυβέρνησης.

Ανέφερε ακόμα ότι οι αναδυόμενοι κίνδυνοι, όπως οι κλιματικοί και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας, πρέπει να αντιμετωπιστούν και να ενσωματωθούν πλήρως στα πλαίσια, τις πολιτικές και τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων των τραπεζών.

Ο κ. Ηροδότου ανέφερε επίσης ότι περαιτέρω εμβάθυνση της Οικονομικής Νομισματικής Εωσης μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα και στην αντιμετώπιση μελλοντικών κραδασμών, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη.

Ένα ουσιαστικό στοιχείο σε αυτό το μέτωπο, σημείωσε, είναι η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, η οποία όπως είπε, θα σηματοδοτήσει τη δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς στην οποία οι διασυνοριακές οικονομικές συναλλαγές θα πραγματοποιούνται ελεύθερα, ενώ θα λειτουργήσει επίσης ως διασφάλιση έναντι πιθανών πρωτοβουλιών ή ενεργειών κατακερματισμού.

Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο των κεντρικών τραπεζών στη διασφάλιση της ανάπτυξης και της ανθεκτικότητας και στην απάντηση της ΕΚΤ στον υψηλό πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ που όπως είπε, αναμένεται να διατηρηθεί στο εγγύς μέλλον.

Σημείωσε ότι η ΕΚΤ για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιμείνουν ή επιδεινωθούν, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μεγαλύτερης αύξησης για τον Σεπτέμβριο.

«Τα εισερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό και η αξιολόγηση των προοπτικών θα καθορίσουν τον ρυθμό με τον οποίο θα συνεχίσουμε να ομαλοποιούμε σταδιακά τη νομισματική μας πολιτική μετά τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να επιτύχουμε τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας για τον πληθωρισμό δύο τοις εκατό», είπε ο κ. Ηροδότου.

Πρόσθεσε ότι ευρύτερες και εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις που θα απειλούσαν να άρουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να απαιτήσουν ταχύτερες κινήσεις σε σχέση με τα επιτόκια.

Όπως είπε, κάτω από αυτό το εξαιρετικά αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, η νομισματική πολιτική μετατράπηκε σε μια απαιτητική πράξη εξισορρόπησης, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού χωρίς να βλάψει πολύ την οικονομική ανάκαμψη το 2023.

«Ωστόσο, αν ενεργήσουμε πολύ λίγο και πολύ αργά, θα μπορούσαν να απαιτηθούν πιο επιθετικές ενέργειες, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική ανάπτυξη», συμπλήρωσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share