X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΤην ανάγκη οι κυπριακές τράπεζες να μειώσουν τα κόστη τους, τονίζει ο...

Την ανάγκη οι κυπριακές τράπεζες να μειώσουν τα κόστη τους, τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΤΑ σε συνέντευξη

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΤΑ), Χοσέ Μανουέλ Κάμπα, σε συνέντευξή του, τόνισε την ανάγκη οι κυπριακές τράπεζες να μειώσουν τα κόστη τους, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τάση μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), τονίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή δεν πρέπει να σταματήσει.

Όσον αφορά τις συγχωνεύσεις τραπεζών με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου, ο Πρόεδρος της ΕΤΑ ανέφερε οι συγχωνεύσεις δεν είναι αυτοσκοπός.

«Αν το προϊόν της πράξης που θα προκύψει είναι καλό, τότε την ενθαρρύνουμε ως Αρχή. Αν όχι, τότε η συγχώνευση δεν θα έχει τις «ευλογίες» μας», είπε.

Αναφορικά με την Κύπρο, σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ήδη αρκετά συγκεντρωμένο, λόγω των αναδιαρθρώσεων και των συγχωνεύσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ως εκ τούτου, είπε, παρά την παρουσία αρκετών μικρών τραπεζών, το τραπεζικό σύστημα έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά συγκέντρωσης σε σύγκριση με άλλες χώρες εντός της Ε.Ε.

«Αυτό σημαίνει ότι οι κυπριακές τράπεζες ενδεχομένως να πρέπει να αναζητήσουν διαφορετικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως ψηλά κόστη, αποδοτικότητας και των χαμηλών καθαρών εσόδων από τους τόκους. Σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων γίνεται ακόμα δυσκολότερη η κατάσταση σε σχέση με τα καθαρά έσοδα από τόκους και την κερδοφορία. Θεωρώ ότι οι κυπριακές τράπεζες πρέπει να δουλέψουν στη μείωση του κόστους τους», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και εξέφρασε ικανοποίηση που αυτή η προσπάθεια μείωσης των ΜΕΔ των κυπριακών τραπεζών συνεχίστηκε και μέσα στην πανδημία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων είναι πραγματικότητα, και οι τράπεζες μετακυλούν το κόστος φύλαξης των καταθέσεων στους πελάτες τους.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share