X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΤην κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και την πρόταση απαγόρευσης θεωρήσεων σε Ρώσους...

Την κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και την πρόταση απαγόρευσης θεωρήσεων σε Ρώσους θα συζητήσουν οι ΥΠΕΞ ΕΕ την επόμενη εβδομάδα

Τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική θα συζητήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατά την άτυπη συνάντησή του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (γνωστού ως Gymnich) στις 30 με 31 Αυγούστου στην Πράγα, στο πλαίσιο της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κοινοτικό Τύπο, κατά τη συνάντηση αναμένεται να τεθεί η πρόταση από χώρες κυρίως της ανατολικής Ευρώπης για περιορισμό ή απαγόρευση της χορήγησης τουριστικής βίζας στα κράτη μέλη της ΕΕ για Ρώσους πολίτες.

Η χορήγηση ταξιδιωτικών θεωρήσεων αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών, όπως έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η Κομισιόν, ως εκ τούτου η Τσεχική Προεδρία επιδιώκει μια συντονισμένη προσέγγιση για το θέμα.

Ήδη οι Βαλτικές χώρες, η Πολωνία, η Τσεχία και η Φινλανδία έχουν περιορίσει την χορήγηση βίζας. Από την άλλη, η Γερμανία και νότιες χώρες που βασίζονται στον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, διαφωνούν με ένα τέτοιο μέτρο.

Τη Δευτέρα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ισπανία, πως η καθολική απαγόρευση θα ήταν «κακή ιδέα» και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να είμαστε πιο επιλεκτικοί», καθώς οι κυρώσεις ήδη απαγορεύουν σε ολιγάρχες και σχετιζόμενα άτομα να μπουν στην ΕΕ, ενώ δεν πρέπει να κλείσει η δίοδος για τους Ρώσους που δεν θέλουν να ζουν κάτω από το καθεστώς Πούτιν.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν επίσης ανεπίσημες συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ της Μολδαβίας, της Γεωργίας και της Ουκρανίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Της συνάντησης των ΥΠΕΞ θα προηγηθεί ανεπίσημη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις 29 με 30 Αυγούστου

Των συναντήσεων θα προεδρεύσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Στην ατζέντα των Υπουργών Άμυνας θα βρεθούν οι επιπτώσεις της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στην ασφάλεια των κρατών μελών.

Στη συνάντηση των ΥΠΑΜ θα συμμετάσχουν επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ, και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share