X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΤις λεπτομέρειες για ταξίδια και δώρα που κάλυψαν τρίτα μέρη κατέθεσε εκπρόθεσμα...

Τις λεπτομέρειες για ταξίδια και δώρα που κάλυψαν τρίτα μέρη κατέθεσε εκπρόθεσμα η Ρομπέρτα Μέτσολα

Πέντε υπηρεσιακά ταξίδια, μαζί με φιλοφρονητικά δώρα, που έλαβε με την ιδιότητά της, δήλωσε επίσημα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, αναφέρεται σε δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir, για να δώσει το καλό παράδειγμα, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αριθμός ευρωβουλευτών και αξιωματούχων δεν δήλωσαν έγκαιρα (δηλαδή μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα μετά τον μήνα κατά τον οποίο έλαβε χώρα το ταξίδι) τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις και ταξίδια στο εξωτερικό που πραγματοποιήθηκαν με έξοδα τρίτων μερών.

Όπως αναφέρεται, η κ. Μέτσολα κατέθεσε την περίοδο 11 – 13 Ιανουαρίου τις λεπτομέρειες για πέντε ταξίδια, τα οποία είχαν πραγματοποιηθεί τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2022, και των οποίων τα έξοδα είχαν εν μέρει καλυφθεί από τρίτα μέρη. Η κατάθεση των στοιχείων έγινε, προστίθεται, την ίδια περίοδο που με άρθρο γνώμης σε ευρωπαϊκές εφημερίδες η κ. Μέτσολα δήλωνε πως πρέπει να ενισχυθεί ο σεβασμός στους κανονισμούς ώστε να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη που χάθηκε.

Σε ξεχωριστό ρεπορτάζ καταγράφονται τα δώρα, τα οποία δήλωσε η κ. Μέτσολα, και περιλαμβάνουν «αποξηραμένο λουκάνικο, σαμπάνια, ένα κασκόλ, ένα μπλε αγαλματίδιο πρόβατο, ένα βιβλίο για τη Μαρτινίκα του χθες» μεταξύ άλλων τους τελευταίους 12 μήνες. Τα δώρα δηλώθηκαν δημόσια στις 12 Ιανουαρίου φέτος και σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα έφτασαν τα 142, εκ των οποίων τα 125 δεν είχαν δηλωθεί.

Κληθείς από την εφημερίδα να σχολιάσει την εκπρόθεσμη κατάθεση των λεπτομερειών για τα ταξίδια αυτά της κ. Μέτσολα, εκπρόσωπός της δήλωσε ότι μέχρι σήμερα κανείς Πρόεδρος του Κοινοβουλίου δεν έχει καταθέσει αυτά τα στοιχεία. Όπως επιβεβαίωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν υπάρχει σχετική εξαίρεση στους κανονισμούς, αλλά η παράλειψη αυτή συνηθιζόταν «για λόγους πρωτοκόλλου ή ασφαλείας».

«Αποφασίσαμε πως έπρεπε να συμμορφωθούμε με τον κανόνα αυτό. Να ηγηθούμε δια του παραδείγματος, χάριν διαφάνειας», τόνισε.

Τα πέντε ταξίδια τα οποία δήλωσε η κ. Μέτσολα ήταν τα πρώτα που δηλώνει αφότου ανέλαβε την Προεδρία και αφορούν:

  • Τριήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ (22 – 24 Μαΐου 2022) για την οποία το Ισραήλ κάλυψε τη διαμονή, κάτι που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο οφείλεται στο ότι σε τέτοια επίσημα ταξίδια ο επισκέπτης δεν επιλέγει το ξενοδοχείο για λόγους ασφαλείας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης έγιναν συναντήσεις με τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών, καθώς και ομιλία στη Κνεσέτ.
  • Ταξίδι στο Νταβός τον Μάιο ως προσκεκλημένη του ουκρανικού φιλανθρωπικού οργανισμού του επιχειρηματία Victor Pinchuk, ο οποίος κάλυψε μια νύχτα διαμονής.
  • Πρόσκληση από την UEFA για να μεταβεί στο Παρίσι για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στις 28 Μαΐου. Η κ. Μέτσολα δηλώνει πως κάλυψε τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής.
  • Διαμονή στην Κοπεγχάγη για μια νύχτα, ως προσκεκλημένη του οργανισμού Alliance for Democracies.
  • Διαμονή σε ξενοδοχείο στη Μπον στη Γαλλία με πρόσκληση της Confrérie des chevaliers du Tastevin όπου μίλησε ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όπου, όπως αναφέρει, εντάχθηκε ως τιμητική διάκριση.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share