X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣTo 1901 η πρώτη σοκολάτα στη Βουλγαρία

To 1901 η πρώτη σοκολάτα στη Βουλγαρία

Στις 7 Ιουλίου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας.

Με την ιστορία της να χρονολογείται περίπου 2.500 χρόνια στο σημερινό νότιο Μεξικό, η σοκολάτα έφτασε στη Βουλγαρία τις αρχές του 20ου αιώνα.

«Στις αρχές του 20ου αιώνα, η σοκολάτα ήταν κάτι άγνωστο και εξωτικό για τους Βούλγαρους», δήλωσε στο BTA ο επικεφαλής επιμελητής του Εθνικού Πολυτεχνείου στη Σόφια, Vasil Makarinov.

Ο πρωτοπόρος σοκολατοποιός επί βουλγαρικού εδάφους ήταν ο Velizar Peev – ένας πρώην στρατιώτης που πολέμησε στους Σερβοβουλγαρικούς και Βαλκανικούς πολέμους. Το 1901 ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο σοκολάτας της Βουλγαρίας, στη Σόφια, με την επωνυμία «Βιομηχανία σοκολάτας και ζαχαροπλαστικής – Velizar Peev». Έφτιαχνε σοκολάτα, ζαχαρωτά πολυτελείας και μπισκότα.

Υπήρχαν πολλά εμπόδια που αντιμετώπισε ο επιχειρηματίας, συμπεριλαμβανομένου του γούστου των πελατών: οι Βούλγαροι εκείνη την εποχή δεν ήταν εξοικειωμένοι με τη σοκολάτα, εξήγησε ο Makarinov.

Ο θρύλος λέει ότι ένας ιερέας από την επαρχία, ενθουσιασμένος από τη νέα παραγωγή, έστειλε ένα γράμμα στον Peev: «Αν η σοκολάτα είναι υγρό, στείλτε μας ένα μπουκάλι να δοκιμάσουμε».

Αρχικά το εργαστήρι  απασχολούσε μόνο δέκα άτομα και είχε 3-4 μηχανήματα. Τα επόμενα χρόνια, η μικρή επιχείρηση εξελίχθηκε σε ένα πιο σοβαρό εργοστάσιο ευρωπαϊκού τύπου. Είχε 300 εργάτες, 32 ηλεκτροκινητήρες και 172 σύγχρονα μηχανήματα.

Το 1922 ήταν μια σημαντική χρονιά για τον Peev καθώς άνοιξε ένα υποκατάστημα του εργοστασίου στο Svoge, περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της Σόφιας, αγόρασε νέες γερμανικές και ιταλικές μηχανές. Είχε μάλιστα το δικό του εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, το οποίο λειτουργούσε στο Svoge και μάλιστα τροφοδοτούσε την πόλη με ηλεκτρισμό, είπε ο Makarinov.

Μια μεγάλης κλίμακας βιομηχανία σοκολάτας στη Βουλγαρία δημιουργήθηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη δεκαετία του 1930, άλλα εργοστάσια άρχισαν να παράγουν σοκολάτα. Τα πιο γνωστά ανάμεσά τους ήταν τα εργοστάσια των Stefan Balakchiev, Avram Chelyovsky, Aron Beraha.

Η Ημέρα της Σοκολάτας γιορτάζεται από το 2009 και συνδέεται με την επέτειο της πρώτης αποστολής κόκκων κακάο από τη Νότια Αμερική στην Ισπανία το 1550.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share