X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΤο αδιέξοδο της Ρωσίας και το τουρκικό «βέτο» για την διεύρυνση του...

Το αδιέξοδο της Ρωσίας και το τουρκικό «βέτο» για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Πρωτοσέλιδα του Διεθνούς Τύπου

Καθώς οι ελπίδες για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία εξακολουθούν να φθίνουν, ο διεθνής Τύπος εστιάζει στις διάφορες πτυχές της ιστορικής αναμέτρησης. Οι δεύτερες σκέψεις της Άγκυρας για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, στην σκιά του συνεχιζόμενου πολέμου της Ουκρανίας, κεντρίζουν το ενδιαφέρον τόσο του δυτικού όσο και του ρωσικού Τύπου.

Την ίδια ώρα, ο δυτικός Τύπος εστιάζει στις αδυναμίες της ρωσικής πλευράς και στα ονόματα που πρωταγωνιστούν στην χάραξη των νέων επιθετικών στρατηγικών της Ρωσίας.

Στο δε, ουκρανικό Τύπο ξεχωρίζουν οι παρεμβάσεις που διαμηνύουν ότι οι δημοκρατικές κοινωνίες δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αντισταθούν στον αυταρχισμό.

Η προσοχή της Δύσης στραμμένη στις αδυναμίες της Μόσχας και στην Άγκυρα

Ο αμερικανικός και ευρωπαϊκός Τύπος την περασμένη εβδομάδα ασχολούνταν με τις διάφορες πτυχές της ρωσικής επιθετικότητας απέναντι στην Ουκρανία αλλά και τη στάση που τηρεί η Τουρκία απέναντι στην υποψηφιότητα δυο σκανδιναβικών χωρών για την ένταξή τους στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Παράλληλα, ο δυτικός Τύπος εστιάζει στις αδυναμίες της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας και στις βασικές αιτίες που κρύβονται πίσω από τις λανθασμένες επιλογές. Την ίδια στιγμή, εκπέμπει το μήνυμα ότι η Τουρκία επιχειρεί να επωφεληθεί από την διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

«Το πρόβλημα των Ρώσων στρατιωτικών» είναι ο τίτλος άρθρου του αμερικανικού περιοδικού «Foreign Affairs», το οποίο υπογράφει η Dara Massicot. Στην ανάλυση που δημοσιεύτηκε στις 18 Μαΐου προβάλλεται η άποψη ότι «Το πείραμα του ρωσικού στρατού για την πρόσληψη επαγγελματικού προσωπικού είναι σχεδόν 20 ετών. Η επιτυχία του βασίζεται στο κύρος της στρατιωτικής θητείας και της κοινωνικής εμπιστοσύνης τα οποία το Υπουργείο Άμυνας εργάστηκε για να επιτύχει μέσω μιας σειράς νέων πολιτικών, παροχών και βελτιωμένων συνθηκών εξυπηρέτησης. Η θυσία των νεαρών ανδρών της χώρας υπονομεύει αυτό το συμβόλαιο και δεν αποτελεί καλό οιωνό για μελλοντική στρατολόγηση και διατήρηση (του ανθρώπινου δυναμικού)». Στη συνέχεια του άρθρου τονίζονται τα εξής: «Η χώρα εξακολουθεί να έχει στρατεύσιμους νέους, αλλά εάν η δημοτικότητα της εισβολής εξακολουθήσει να μειώνεται, οι ρωσικές οικογένειες μπορεί να επιστρέψουν στις παλιές παραδόσεις και να κρατήσουν τους γιους τους μακριά από το στρατό. (Τότε) θα είναι πολύ αργά για να επιτύχει (ο ρωσικός στρατός) τους στόχους του στην Ουκρανία. Θα είναι επίσης πολύ αργά για να σωθούν οι χιλιάδες στρατιώτες που θυσιάζονται απρόσεκτα».

Η καναδέζικη εφημερίδα «The Globe and Mail», σε δημοσίευμα του Eric Reguly που ήταν δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας στις 19 Μαΐου, αναφέρει ότι «Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια ιδιόμορφη και απρόσμενη επίθεση – όχι από τον Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας αλλά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας. Τη Δευτέρα, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τη θέση του ότι η Τουρκία δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – μια σημαντική επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.». Στο δημοσίευμα με τίτλο «Η απειλή της Τουρκίας να εμποδίσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι απλώς ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα, αναφέρουν αναλυτές» τονίζονται τα εξής: «Αν και φαίνεται απίθανο ότι η απόφαση της απαγόρευσης πώλησης των F-35 (στην Τουρκία) θα αντιστραφεί γρήγορα, ακόμα και αν η Τουρκία εγκρίνει την επέκταση του ΝΑΤΟ, ο κ. Ερντογάν θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην Ουάσιγκτον να πουλήσει στην Τουρκία περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 για να αναβαθμίσει τον υπάρχοντα στόλο της. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει ήδη ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση, η οποία θα περιλαμβάνει πυραύλους Sidewinder για το αεροσκάφος – μια συμφωνία δυνητικής αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ».

Στις ενστάσεις της Τουρκίας για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ εστιάζει και η βρετανική εφημερίδα «Independent», η οποία στις 17 Μάϊου ανέφερε ότι «Ο Ερντογάν θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στην επέκταση, αλλά πρέπει να κάνει προσεκτικές επιλογές σχετικά με τις απειλές του Πούτιν». Ο Sean O’Grady στην ανάλυση με τίτλο «Γιατί η Τουρκία θα μπορούσε να χαλάσει το πάρτι του ΝΑΤΟ για τη Σουηδία και τη Φινλανδία» τονίζει τα εξής: «Πιστή χώρα του ΝΑΤΟ από το 1952 (φιλοξένησε ακόμη και αμερικανικούς πυρηνικούς πυραύλους μέχρι την κρίση της Κούβας το 1962), η Τουρκία γίνεται όλο και λιγότερο αξιόπιστη. Ο Πρόεδρος Ερντογάν προκαλεί αρνητικούς θορύβους σχετικά με τα υποψήφια σκανδιναβικά μέλη – με ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο αυτές οι φιλελεύθερες δημοκρατίες προσέφεραν άσυλο σε κουρδικές ομάδες όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) το οποίο θεωρείται από την Άγκυρα τρομοκρατική οργάνωση».

Η αγγλόφωνη υπηρεσία του γαλλικού ενημερωτικού δικτύου «France 24», σε δημοσίευμα με τίτλο «Μάχη για το μέλλον: Η Ουκρανία αντιμετωπίζει την ανοικοδόμηση πόλεων που καταστράφηκαν από τον πόλεμο», το οποίο δημοσιεύτηκε στις 16 Μαΐου, εστιάζει σε μια άλλη έκφανση του πολέμου της Ουκρανίας. «Αντιμέτωποι με έναν αστικό χώρο που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, η ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης «Το Κέντρο Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής» παρουσίασε ένα σχέδιο τριών βημάτων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο προσθέτει τα εξής: «Στις κατεστραμμένες πόλεις, το πρώτο στάδιο (ανοικοδόμησης) περιλαμβάνει την αποκατάσταση της ασφάλειας (για παράδειγμα, με την απομάκρυνση των ναρκών ξηράς) και την αποκατάσταση υποδομών ζωτικής σημασίας, όπως οι γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας και τα συστήματα ύδρευσης. Στη συνέχεια έρχεται η «ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας», που σημαίνει καθαρισμός των συντριμμιών και αποκατάσταση των δικτύων μεταφορών, μαζί με τη στέγαση και τα σχολεία. Η κατασκευή νέων κατοικιών, σχολείων και νοσοκομείων ξεκινά στην τρίτη φάση, με έναν βασικό στόχο: την καλύτερη αξιοποίηση. Θεωρητικά, υπάρχει η ευκαιρία για τις κατεστραμμένες πόλεις της Ουκρανίας να ξαναγεννηθούν ως πιο πράσινες, πιο όμορφες και πιο αποτελεσματικές».

Όπως το δίκτυο «France 24» έτσι και η γερμανική εφημερίδα «Welt» εστιάζει σε μια διαφορετική πτυχή της αναμέτρησης στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στο ρόλο των Ρώσων πολιτικών στη μεγέθυνση της κρίσης. Ο Von Pavel Lokshin στο άρθρο με τίτλο «Ο «φιλελεύθερος» Μεντβέντεφ παρείχε το μοντέλο για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία», στις 17 Μαΐου έγραψε ότι «Ο τέως πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ θεωρήθηκε (αρχικά) μετριοπαθής και ανοιχτός προς τη Δύση. Μαζί με τον Μπαράκ Ομπάμα, ήθελε να ανανεώσει τις σχέσεις της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα απειλεί με πυρηνικό πόλεμο. (Στην πραγματικότητα) ο Μεντβέντεφ ήταν πάντα ένας σκληροπυρηνικός με έναν και μοναδικό στόχο: να υπηρετήσει τον Πούτιν». Ο κ. Lokshin, ο οποίος προβάλλει την άποψη ότι ο τέως Πρόεδρος της Ρωσίας είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, αναφέρει τα εξής: «Αυτές οι φωτογραφίες θα ήταν αδιανόητες σήμερα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας επισκέπτεται την Καλιφόρνια και ο επικεφαλής μιας εταιρείας της Σίλικον Βάλεϊ του δείχνει το τελευταίο προϊόν. Και το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti δημοσιεύει τις φωτογραφίες. Το όνομα του Ρώσου προέδρου είναι Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διευθύνων σύμβουλος είναι Στιβ Τζομπς. “Είναι υπέροχο, είναι φανταστικό”, λέει ο χαμογελαστός Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια της πρώτης βιντεοκλήσης με το iPhone 4. Σήμερα, ο Μεντβέντεφ απειλεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο».

Ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος της τελευταίας εβδομάδας

Σε συνέχεια των σχετικών δημοσιευμάτων των προηγούμενων εβδομάδων, τα ρωσικά και ουκρανικά δημοσιεύματα εκπέμπουν μήνυμα απαισιοδοξίας ως προς τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ο ρωσικός Τύπος όχι μόνο δεν «βλέπει» τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, αλλά ταυτοχρόνως προειδοποιεί για τη μεγέθυνση του ρήγματος στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης. Ο ουκρανικός Τύπος προειδοποιεί ότι οι επιλογές των δημοκρατικών κοινωνιών απέναντι στις νέες εξελίξεις είναι περιορισμένες.

Το ρωσικό πρακτορείο «Ria Novosti», σε ανάλυση με τίτλο «Ο Ερντογάν εξαναγκάζει τη Φινλανδία και τη Σουηδία σε δημόσια ταπείνωση» που δημοσιεύτηκε στις 18 Μαΐου, εστιάζει στις ενστάσεις που φέρει η Τουρκία για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και παραθέτει την εξής άποψη: «Η Μόσχα προειδοποίησε ότι η ένταξη των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ θα έχει σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες. Μίλησε για αντίποινα. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ένα ιστορικό σημείο καμπής, ειδικά για τη Φινλανδία, η οποία παρέμεινε ουδέτερη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Επίσης ο ενθουσιασμός των μελών του ΝΑΤΟ για την ένταξη των δύο χωρών είναι κατανοητός, ειδικά από τη στιγμή που η συμμαχία θέλει να αποτρέψει οποιαδήποτε ρωσικά πολεμικά σχέδια κατά της Ευρώπης και ιδίως της Φινλανδίας, η οποία έχει τα μεγαλύτερα σύνορα ενός κράτους της ΕΕ με τη Ρωσία  με περισσότερα από 1.300 χλμ.» Το ρωσικό δημοσίευμα προβάλλει την άποψη ότι οι ενστάσεις της Τουρκίας για την υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εκτός από το ότι μεγεθύνουν το ρήγμα στους κόλπους του ΝΑΤΟ, εντατικοποιούν την ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση.

Η ουκρανική ιστοσελίδα «Kyivpost» φιλοξένησε στις 18 Μαΐου  το άρθρο του αστροβιολόγου Charles Cockell με τίτλο «Ανατρέποντας τη δικτατορία». «Η παθητικότητα είναι ο εχθρός της ελευθερίας» τονίζει ο ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ο οποίος προβάλλει την άποψη ότι η τήρηση παθητικής στάσης απέναντι σε αντιδημοκρατικές επιλογές και πρακτικές δεν αποτελεί επιλογή για όσους υπερασπίζονται την ελευθερία και τα δημοκρατικά ιδεώδη. Συνεχίζοντας, ο κ. Cockell τονίζει τα εξής: «Όταν ο δημαγωγός επιστρατεύει τα όργανα της κρατικής τρομοκρατίας, (στην πραγματικότητα) η παθητικότητα παύει να είναι παθητική. Σε αυτήν την περίπτωση (η παθητική στάση) επιβάλλεται (στις μάζες) από τη σιδερένια ράβδο του κυβερνήτη». Με βάση αυτήν την επισήμανση, ο αρθρογράφος σχετίζει την ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία με την ετοιμότητα των δημοκρατικών κοινωνιών να αντισταθούν στον αυταρχισμό.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share