X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣTo αλάτι στους δρόμους για τα χιόνια επηρεάζει τα οικοσυστήματα και τις...

To αλάτι στους δρόμους για τα χιόνια επηρεάζει τα οικοσυστήματα και τις βροχοπτώσεις λένε ειδικοί

Ο Καθηγητής υδρογεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Κεμπέκ στο Μοντρεάλ, Φλοράν Μπαρμπεκό, προειδοποίησε πως το αλάτι που χρησιμοποιείται στους δρόμους για να λιώσει το χιόνι έχει αντίκτυπο στα οικοσυστήματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, εδώ και μερικά χρόνια οι ειδικοί παρατηρούν πως το επίπεδο του αλατιού ανεβαίνει παντού στο περιβάλλον, ότι μέρος του παραμένει στους δρόμους, στεγνώνει και εξατμίζεται όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, καταλήγει στην ατμόσφαιρα και με αυτό τον τρόπο επηρεάζεται η μελλοντική βροχόπτωση.

Η πρόκληση για καθαρισμό του χιονιού στο Μόντρεαλ του Καναδά είναι τεράστια κάθε χειμώνα.

Περίπου 3.000 εργαζόμενοι και 2.200 οχήματα ξεκινούν δράση μέρα και νύχτα κάθε φορά που χιονίζει, συμβάλλοντας στο να γίνουν οι δρόμοι προσπελάσιμοι.

Μόνο στο Μόντρεαλ, 150,000 τόνοι αλατιού απλώνονται σε δρόμους και πεζοδρόμια κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι αρχές πάντως  αναγνωρίζουν ότι το αλάτι είναι κακό για το περιβάλλον, αλλά δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό υποκατάστατο.

Εκπρόσωπος των δημοτικών αρχών στο Μόντρεαλ ανέφερε πως με σχεδόν δύο μέτρα χιονόπτωσης κάθε χειμώνα, η πόλη απλά δεν μπορεί να περάσει χωρίς μαζική διαχείριση της κατάστασης με χρήση αλατιού.

Ανέφερε ότι ως υποκατάστατο χρησιμοποιήθηκε αλεσμένος καφές που «μύριζε υπέροχα, αλλά δεν είχε επιτυχία».

Έχει επίσης δοκιμαστεί ο χυμός παντζαριού, ο οποίος είναι λιγότερο διαβρωτικός από το αλάτι αλλά οι λεκέδες ήταν μεγάλοι και οι δημότες δεν ήταν ευχαριστημένοι.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, τα απόβλητα σε χιόνι που είχε λεκιάσει, απορρίπτονταν στον ποταμό St. Lawrence, πριν απαγορευτεί αυτή η πρακτική. Μέρος από αυτό χύνεται τώρα σε αγωγούς χιονιού που συνδέονται με το αποχετευτικό σύστημα.

Αλλά η πλειοψηφία (75 τοις εκατό) αποθηκεύεται σε λατομεία.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share