X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣTo αλιευτικό δεν ήταν ακίνητο λέει το ελληνικό Λιμενικό για δημοσίευμα BBC

To αλιευτικό δεν ήταν ακίνητο λέει το ελληνικό Λιμενικό για δημοσίευμα BBC

Τη δική του εκδοχή για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το αλιευτικό, ώρες πριν τη βύθισή του ανοιχτά της Πύλου, δίνει το Λιμενικό Σώμα της Ελλάδας, με ανακοίνωσή του, αρνούμενο τους ισχυρισμούς του BBC ότι το πλοιάριο βρισκόταν επί επτά ώρες ακίνητο πριν βυθιστεί.

Σημειώνεται ότι το σχετικό δημοσίευμα του BBC, βασιζόμενο σε στοιχεία του MarineTraffic, μιας πλατφόρμας καταγραφής των κινήσεων πλοίων στην περιοχή, υποστηρίζει ότι το πλοίο βρισκόταν επί ώρες ακίνητο. Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο θέτει ερωτήματα γύρω από τον ισχυρισμό των ελληνικών λιμενικών Αρχών ότι το αλιευτικό δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα και για αυτό και δεν επιχειρήθηκε διάσωση.

Από την πλευρά του, το Λιμενικό Σώμα υποστηρίζει ότι από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι τη βύθισή του το αλιευτικό διένυσε 30 ναυτικά μίλια.

Όπως υποστηρίζει το Λιμενικό, το αλιευτικό «έπλεε από τη στιγμή του εντοπισμού του κατά τις πρωινές, μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της 13ης Ιουνίου, διανύοντας συνολικά 24 ν.μ».

Εν συνεχεία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Λιμενικού, ενώ έπλεε το αλιευτικό προσεγγίστηκε από παραπλέον πλοίο για την παροχή συνδρομής. Αρχικά το αλιευτικό απομακρυνόταν με δικά του μέσα, ενώ εν συνεχεία σταμάτησε και ξεκίνησε η παροχή τροφοεφοδίων. Σε δεύτερο χρόνο, δεύτερο δεξαμενόπλοιο πλησίασε το αλιευτικό, επιχειρώντας να παράσχει τροφοεφόδια, με το αλιευτικό να περιγράφεται ότι αρχικά αρνείτο τη βοήθεια, εν συνεχεία τη δέχτηκε, αλλά, σύμφωνα με το Λιμενικό, τελικά οι επιβαίνοντες του αλιευτικού πέταξαν τα εφόδια στη θάλασσα.

«Η όλη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων προς τους επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους από τα δύο δεξαμενόπλοια διήρκησε συνολικά περισσότερο από τέσσερις ώρες και τριάντα λεπτά (4:30). Ακολούθως, βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας, αφίχθη στην περιοχή, Παράκτιο Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και εντόπισε το Α/Κ να κινείται αυτοδύναμα, με χαμηλή ταχύτητα», αναφέρει το Λιμενικό.

«Εκκίνησε διαδικασία προσέγγισης του με σκοπό τη διακρίβωση της υφιστάμενης κατάστασης του αλιευτικού σκάφους και των επιβαινόντων. Το αλιευτικό σταμάτησε εκ νέου για λίγα λεπτά κατά τη προσέγγιση του από το Π.Π.Λ.Σ. και ακολούθως συνέχισε τη πορεία του», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Λιμενικού.

«Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων μέχρι την ακινητοποίηση του λόγω μηχανικής βλάβης, το Α/Κ σκάφος διήνυσε απόσταση περί τα 6 ν.μ.. Συνολικά το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι την βύθιση του διήνυσε συνολικά περί τα 30 ν.μ. Στοιχεία με λεπτομερή καταγραφή των ανωτέρω αποτελούν μέρος της προανάκρισης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share