X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΤο Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ επικύρωσε στην υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου για...

Το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ επικύρωσε στην υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Το Ανώτατο Συμβούλιο του Δημοκρατικού Συναγερμού ομόφωνα, δια ανάτασης χειρός, επικύρωσε την υποψηφιότητα του Προέδρου του Αβέρωφ Νεοφύτου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αφού, όπως δήλωσε ο Διευθυντής Διοίκησης του κόμματος, Γιώργος Λυσανδρίδης, δεν υποβλήθηκε άλλη υποψηφιότητα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2022, που ίσχυε η σχετική προθεσμία.

Η επικύρωση έγινε στο στάδιο «Ελευθερία» στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, Υπουργών, Ευρωβουλευτών, Βουλευτών και άλλων αξιωματούχων και στελεχών του κόμματος.

Με το σύνθημα του Γλαύκου Κληρίδη «Ενωμένοι, Ενωμένοι, Ενωμένοι, ποτέ Ηττημένοι» ο Αβέρωφ Νεοφύτου αποδέχθηκε το χρίσμα για την υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μήνυμα διαφύλαξης της ενότητας της παράταξης από Πρόεδρο Αναστασιάδη

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος παίρνει σήμερα ιστορικές αποφάσεις ευθύνης, που θα καθορίσουν τη σταθερότητα.

«Είναι ιστορική μέρα σήμερα, γιατί ομόφωνα η παράταξη αποφασίζει πως ο συνεχιστής του έργου μου, θα είναι ο στενός μου συνεργάτης». Ανέφερε ότι κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγμα ανάμεσα στα μέλη του κόμματος και ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην ηγεσία του κόμματος, και αφήνουν να εννοηθεί πως τάχα ο Πρόεδρος υιοθετεί δεύτερες σκέψεις.

«Δεν μιλώ για Plan B, αλλά για δεύτερο γύρο που θα μας οδηγήσει στην επανεκλογή», είπε, «με την επανεκλογή του Αβέρωφ Νεοφύτου για να συνεχίσουμε την προσφορά σε αυτό τον τόπο».

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση που ζητά αλλαγή, ο Πρόεδρος ρώτησε τον κυπριακό λαό, τι θέλουν να αλλάξουν, απαριθμώντας τις «σημαντικές μεταρρυθμίσεις» που υλοποίησε τα τελευταία χρόνια. Σημείωσε ότι κανένας δεν παραγνωρίζει τις επιτυχίες της κυβέρνησης και η αντιπολίτευση δεν επικεντρώθηκε ποτέ στην απουσία έργου ή στην έλλειψη αποφασιστικότητας αντιμετώπισης των κρίσιμων στιγμών.

«Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψουν όσοι μας οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2012», είπε, και πρόσθεσε ότι μόνο με ένα τρόπο μπορεί να χαθεί η εξουσία: «αν επιτρέψουμε να επικρατήσει η διχόνοια».

Σημείωσε ότι η Κύπρος, αν και «λιλιπούτεια» και υπό κατοχή, είναι μία από τις ισχυρότερες οικονομίες, παρόλο που όταν ο ΔΗΣΥ ανέλαβε την εξουσία, τα «ρευστά διαθέσιμα του κράτους έφταναν μόνο για την καταβολή ενός μισθού», είπε.

«Αν δεν είχαμε τον οραματισμό, δεν θα επιτυγχάναμε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος, που καθιέρωσε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, έφερε για πρώτη φορά το Γενικό Σχέδιο Υγείας, υιοθέτησε τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, την παράταση της άδειας μητρογονίας και καθιέρωσε την άδεια πατρογονίας, μείωσε την εθνική φρουρά, χωρίς να μειώνει το μάχιμο και την ικανότητα να υπερασπίζεται, δεν έμεινε τομέας που δεν άφησε το στίγμα του, είτε για κοινωνική πολιτική», είπε ο Πρόεδρος απαριθμώντας τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η διακυβέρνησή του άφησε τη σφραγίδα της σε όλη την Κύπρο, σε όλες τις πόλεις και στην ύπαιθρο. Πρόσθεσε ότι όλα αυτά εκτιμώνται από τον λαό και τα αναγνωρίζει στην παράταξη. Σημείωσε ότι δεν ήταν αρκετός ένας Πρόεδρος και ένα ικανότατο επιτελείο Υπουργών για να τα πετύχει, αλλά χρειαζόταν και «ο ηγέτης που θα μπορούσε να εξεύρει τους τρόπους» και αυτός δεν ήταν άλλος, είπε, από τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αναφερόμενος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι επικράτησε η λασπολογία, ο μηδενισμός και η τοξικότητα του κλίματος από την αντιπολίτευση, αλλά ο λαός απάντησε με αύξηση της διαφοράς από τον «πανίσχυρο Δημοκρατικό Συναγερμό».

«Ο λαός θέλει σταθερότητα, θέλει πυγμή, θέλει αποφασιστικότητα, θέλει ανάληψη πολιτικού κόστους και ανάληψη ευθυνών», είπε. Στόχος είναι η ευημερία του συνόλου, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος κατέληξε τονίζοντας τη σημασία της ενότητας στο κόμμα. «Υπήρξα από τα ιδρυτικά στελέχη. Τώρα την ώρα της αποχώρησης ένα σας παρακαλώ πολύ: Διαφυλάξετε την ενότητα της παράταξης», είπε, και κάλεσε τα μέλη του κόμματος να σταθούν δίπλα στον Αβέρωφ Νεοφύτου, τον οποίο χαρακτήρισε «πατριάρχη της παράταξης».

Ασφάλεια, Ανάπτυξη, Αλληλεγγύη το όραμα Νεοφύτου, ο ΔΗΣΥ δεν θα γίνει ποτέ στυλοβάτης Δούρειων Ίππων, είπε

Στην ομιλία του ο Αβέρωφ Νεοφύτου φανερά συγκινημένος, ανέφερε ότι έχει περάσει πολλά στη ζωή του σε προσωπικό επίπεδο, ωστόσο έχει πετύχει πολλά για τα οποία είναι περήφανος, με «τα πολυτιμότερα» να είναι η σύζυγός του Μαρία και ο γιος τους Περικλής.

Σε πολιτικό επίπεδο, ανέφερε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή στην πολιτική του σταδιοδρομία, να είναι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ για την Προεδρία της χώρας.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρόταξε ως όραμά του, την «Κύπρο των τριών Άλφα: Το όραμά μας είναι η Κύπρος των Τριών Άλφα: της Ασφάλειας, της Ανάπτυξης και της Αλληλεγγύης, ενώ ζήτησε μεγάλη Πολιτική Συμφωνία για «Πέντε χρόνια για πέντε μεγάλες αλλαγές».

Συγκεκριμένα, η πρώτη αλλαγή την οποία προτείνει είναι «όλο το κράτος στο κινητό του πολίτη», για να μπει τέλος στη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Η δεύτερη αλλαγή αφορά την προσιτή κατοικία για τα νεαρά ζευγάρια. Η τρίτη τις ευκαιρίες να φτιάξουν οι νέοι τη δική τους επιχείρηση και ευκαιρίες για ψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η τέταρτη αλλαγή που προτείνει είναι η ριζοσπαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, με ολοήμερο σχολείο και χωρίς φροντιστήρια. Τέλος, η πέμπτη αλλαγή που προτείνει είναι η στήριξη της σύγχρονης οικογένειας και της εργαζόμενης μητέρας, με την προώθηση του ευέλικτου ωραρίου και σημαντική οικονομική βοήθεια για κάθε παιδί που γεννιέται. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε νέα πολιτική για τους πρόσφυγες, για δικαιότερη αντιμετώπιση από το κράτος.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ότι παρά τις δύο μεγάλες κρίσεις που αντιμετώπισε, κατάφερε να διαχειριστεί με επιτυχία και την οικονομική κρίση και την πανδημία, να στηρίξει οικονομικά τον κάθε πολίτη και επιχείρηση και να προχωρήσει σε πολλές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Σημείωσε ότι ο κόσμος αναγνωρίζει το έργο που έχει επιτευχθεί και «τον τρομοκρατεί η ιδέα το ‘23 να επιστρέψει στο μίζερο και επικίνδυνο παρελθόν της ανεργίας και των κοινωνικών παντοπωλείων».

Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «ένας νέος ψυχρός πόλεμος έχει ξεκινήσει». Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Στρατιωτική και Αμυντική Αυτονομία, την οποία χρειάζεται η Κύπρος, όπως είπε, μπαίνει σε προτεραιότητα.

Τόνισε ότι είναι «επικίνδυνο για τον τόπο είναι να προσπαθούμε να πατούμε σε δύο βάρκες, όπως κάναμε και πριν το ’74, με τους περίφημους «Αδέσμευτους»», γι’ αυτό δεν πρέπει να διστάζουμε να καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στην Ιδρυτική Διακήρυξη του κόμματος, σημείωσε ότι η Κύπρος πρέπει να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Δύση και να αξιοποιήσει τον δυτικό παράγοντα, καθώς ο δυτικός προσανατολισμός της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτος, όπως είπε.

Με αφορμή τη συσπείρωση των δυτικών συμμάχων για την Ουκρανία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «αυτό το μομέντουμ μπορεί να γίνει και δικό μας», για να συνεισφέρει η Κύπρος στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και για να διεκδικήσουμε μια διαδικασία λύσης για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της ΔΔΟ, απαλλαγμένης από τον κατοχικό στρατό και τις «παρωχημένες εγγυήσεις του ‘60», οι οποίες προτείνει να αντικατασταθούν με την ασφάλεια των νέων ευρωπαϊκών αμυντικών μηχανισμών.

Δεικνύοντας την αντιπολίτευση, ανέφερε ότι δεν έχουν κανένα σχέδιο και πρόγραμμα διακυβέρνησης, αλλά μόνη τους «φιλοδοξία είναι να φύγει ο Συναγερμός από την εξουσία».

«Στην προσπάθειά τους αυτή δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και Δούρειους Ίππους. Σας το λέω από τώρα ξεκάθαρα: Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, στυλοβάτης Δούρειων Ίππων δεν πρόκειται να γίνει ποτέ», είπε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο υποψηφιότητας του τέως ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σημείωσε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι κόμμα αρχών και αξιών και έχει δώσει κάθε δημοκρατική ευκαιρία εντός του κόμματος. «Σχέδια «Β» αυτή η ιστορική παράταξη, δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει ποτέ», πρόσθεσε.

«Αφοσιωμένοι στον όρκο του Γλαύκου Κληρίδη. Να παλεύουμε, χωρίς εκπτώσεις, για μια πατρίδα καλύτερη. Μια πατρίδα ισχυρότερη. Μια πατρίδα πιο ελπιδοφόρα από εκείνη που κάθε φορά παραλαμβάνουμε», υποσχέθηκε.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μονόλεπτη σιγή, αφιερωμένη στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ στα μέλη μοιράζονταν μπλε και κίτρινες κορδέλες για να βάλουν στο πέτο τους, σε ένδειξη συμπαράστασης προς την Ουκρανία.

Επιπλέον, προβλήθηκε ένα βίντεο, αφιερωμένο στην ιστορία του Δημοκρατικού Συναγερμού, από το 1976, ενώ μετά την επικύρωση της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου, προβλήθηκε και ένα βίντεο-αφιέρωμα σ’ αυτόν.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος, απευθυνόμενος στον Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε «είσαι έτοιμος. Είσαι έτοιμος να αναλάβεις το βαρύ φορτίο της ηγεσίας της πατρίδας μας. Είσαι έτοιμος να συνεχίσεις την προσπάθεια για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την πρόοδο αυτού του τόπου. Θα είσαι ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share