X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο αβέβαιο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον οδήγησε σε ετήσια πτώση το Μάιο...

Το αβέβαιο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον οδήγησε σε ετήσια πτώση το Μάιο τον Οικονομικό Δείκτη του ΚΟΕ

Πτώση σημείωσε το Μάιο ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, σε σχέση με τον περσινό Μάιο, λόγω του δύσκολου και ρευστού γεωπολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος ένεκα του Ρώσο-ουκρανικού πολέμου, των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, και του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Συγκεκριμένα, ο ΣΠΟΔ της Κύπρου, ο οποίος καταρτίζεται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα, κατέγραψε ετήσια μείωση 0,1% τον Μάιο του 2022, φτάνοντας σε επίπεδο 102,2, μετά από ετήσιες αυξήσεις 1,6% τον Απρίλιο και 4,4% τον Μάρτιο του 2022 (με βάση τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

«Παρόλο που η κυπριακή οικονομία ανέκαμψε σημαντικά μετά το ισχυρό σοκ που υπέστη από την πανδημία του κορωνοϊού, ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Μάϊο του 2022 αντικατοπτρίζει το εξαιρετικά αβέβαιο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που επηρεάζει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας», υπογραμμίζει το ΚΟΕ.

Αναφέρει, επίσης, ότι η διεθνής τιμή πετρελαίου Brent Crude τον Μάϊο του 2022 εκτοξεύτηκε στο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο της ξεπερνώντας και τις αντίστοιχες τιμές των πετρελαϊκών κρίσεων της δεκαετίας του 1970.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ΚΟΕ, στον αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ συμβάλλουν και οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Ευρωζώνη και στην Κύπρο, οι οποίοι επιδεινώθηκαν τον Μάϊο του 2022 εν μέσω της χειροτέρευσης της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων, και ιδιαίτερα, των καταναλωτών.

Αντίθετα, στην συγκράτηση της πτώσης του ΣΠΟΔ, συμβάλλουν οι πλείστες εγχώριες συνιστώσες του οι οποίες κατέγραψαν επιτάχυνση στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης τους τον Μάϊο του 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους.

Συγκεκριμένα, το ΚΟΕ αναφέρει ότι η επιτάχυνση στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης τους σημειώνουν τα συνολικά πωλητήρια έγγραφα ακινήτων, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, οι αφίξεις τουριστών, ο προσαρμοσμένος με βάση τη θερμοκρασία όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και o όγκος λιανικών πωλήσεων, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share