X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΤο δημόσιο χρέος σε ορισμένα κράτη της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής...

Το δημόσιο χρέος σε ορισμένα κράτη της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής προκαλεί “ανησυχία”, λέει η επικεφαλής του ΔΝΤ

Το δημόσιο χρέος σε ορισμένα κράτη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA) προκαλεί «ανησυχία», δήλωσε την Κυριακή η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), προσθέτοντας ότι οι Κυβερνήσεις πρέπει να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα μέσω δημοσιονομικών πολιτικών για να προστατευτούν από τις αναταράξεις σε αβέβαιους καιρούς.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας στο Αραβικό Δημοσιονομικό Φόρουμ στο Ντουμπάι, προέτρεψε τις αρχές να υιοθετήσουν «στιβαρά» δημοσιονομικά πλαίσια και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Το ΔΝΤ προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι η οικονομική ανάπτυξη στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα επιβραδυνθεί στο 3,2% φέτος, πριν φτάσει στο 3,5% το 2024. Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 10% το 2023, σύμφωνα με αντίγραφο της ομιλίας της κ. Γκεοργκίεβα που δημοσίευσε το ΔΝΤ.

«Το δημόσιο χρέος είναι μια ανησυχία, ειδικά σε χώρες που είναι εισαγωγείς πετρελαίου και αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», είπε, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός στην περιοχή είναι «ακόμα πολύ υψηλός».

Η περιοχή πρέπει να αυξήσει τη μέση αναλογία φόρου προς ΑΕΠ σε τουλάχιστον 15% από το σημερινό 11%, σημείωσε.

«Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 15% για να είναι βιώσιμες οι φορολογικές πολιτικές. Θα υποστήριζα ότι χρειαζόμαστε περισσότερα… ότι υπάρχει χώρος για να διπλασιαστούν τα φορολογικά έσοδα», είπε η η επικεφαλής του Διεθνούς ΔΝΤ.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και οι κλιματικές καταστροφές θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις ελλείψεις τροφίμων για τους πιο ευάλωτους. Σε συνδυασμό με την επίμονα υψηλή ανεργία στην περιοχή, ειδικά μεταξύ των νέων, αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την κοινωνική σταθερότητα.

Η κ. Γκεοργκίεβα είπε ότι ο σεισμός που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία ήταν μια «τρομερή τραγωδία στους ανθρώπους αλλά είχε και πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία».

«Έτσι πρέπει να χτίσουμε περισσότερη ανθεκτικότητα σε αυτούς τους κραδασμούς», πρόσθεσε.

Ζήτησε επίσης βαθύτερη πολυμερή συνεργασία για να βοηθηθούν οι χώρες με μη βιώσιμο χρέος και που αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή, καθώς οι θερμοκρασίες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής αυξάνονται με διπλάσια ταχύτητα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share