Μία νέα εικόνα που δημοσιοποίησε το “Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο”, απαθανατίζει το εντυπωσιακό Νεφέλωμα της Φλόγας (NGC 2024) στον αστερισμό του Ωρίωνα.
Οι αστρονόμοι, με τη βοήθεια ενός νέου οργάνου, του SuperCam, ανέλυσαν δεδομένα ετών, που είχε συλλέξει το ραδιοτηλεσκόπιο “Atacama Pathfinder Experiment”, το οποίο βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο στην έρημο Atacama της Χιλής.
Ο Ωρίωνας δεν είναι απλώς ένας δημοφιλής αστερισμός. Αυτή η περιοχή του ουρανού είναι το σημείο όπου γιγαντιαία νέφη υδρογόνου οδηγούν στη γέννηση νέων άστρων και πλανητών. Τα μοριακά νέφη βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ 1.300 και 1.600 ετών φωτός από τον πλανήτη μας.
Το Νεφέλωμα της Φλόγας έχει στο κέντρο του ένα σμήνος νεαρών άστρων. Αυτά τα αστέρια απελευθερώνουν ακτινοβολία υψηλής ενέργειας, η οποία κάνει τα νέφη αερίων να λάμπουν με θεαματικό τρόπο.
Οι νέες εικόνες είναι αποτέλεσμα παρατηρήσεων που έκαναν πριν από μερικά χρόνια, ο Τόμας Στάνκε, πρώην αστρονόμος του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου και η ομάδα του. Οι νέες επεξεργασμένες εικόνες του Νεφελώματος της Φλόγας, μαζί με τις άλλες παρατηρήσεις, θα δημοσιευθούν στο περιοδικό «Astronomy & Astrophysics».
Παρατηρώντας το Νεφέλωμα της Φλόγας και την περιοχή γύρω του, οι αστρονόμοι παρατήρησαν επίσης σύννεφα που αντανακλούσαν το φως των κοντινών άστρων και ανακάλυψαν ένα νέο, μικρό κυκλικό νεφέλωμα που ονόμασαν Νεφέλωμα της Αγελάδας. Το όργανο SuperCam μπορεί να βοηθήσει τους αστρονόμους να χαρτογραφήσουν αυτά τα «αστρικά φυτώρια» όπου γεννιούνται τα αστέρια.
Παρά την πύρινη εμφάνιση του Νεφελώματος της Φλόγας, τα σύννεφα είναι πολύ κρύα και φτάνουν μόνο μερικές δεκάδες βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν. Το απόλυτο μηδέν είναι αρνητικοί 273,15 βαθμοί Κελσίου.
Αυτή η νέα ματιά στα καθοριστικά χαρακτηριστικά του Ωρίωνα προέκυψε μετά την εγκατάσταση του οργάνου SuperCam στο ραδιοτηλεσκόπιο Atacama Pathfinder Experiment. Το όργανο έχει σχεδιαστεί για να παρατηρεί τα μοριακά νέφη που βρίσκονται σε όλο τον Γαλαξία μας. Η επιστημονική ομάδα το χρησιμοποίησε για να αναζητήσει ραδιοκύματα που απελευθερώνονται από το μονοξείδιο του άνθρακα στα νέφη του Ωρίωνα.
«Όπως συνηθίζουν να λένε οι αστρονόμοι, όποτε υπάρχει ένα νέο τηλεσκόπιο ή όργανο, παρατηρήστε τον Ωρίωνα: πάντα θα υπάρχει κάτι νέο και ενδιαφέρον να ανακαλύψετε!» δήλωσε ο Στάνκε.
https://www.youtube.com/watch?v=hms-BS8MEDI&feature=emb_title
Πηγή:www.ertnews.gr