X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΤο ΓΓ Γραμματέα του ΝΑΤΟ ενημέρωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός για τις τουρκικές...

Το ΓΓ Γραμματέα του ΝΑΤΟ ενημέρωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός για τις τουρκικές υπερπτήσεις

Tον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με το μπαράζ υπερπτήσεων που πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τη Φινλανδή Πρωθυπουργό Σάνα Μάριν που επισκέπτεται την Αθήνα, ο ίδιος συνομίλησε νωρίτερα σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για να τον ενημερώσει για την «προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, κάνοντας επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά», όπως είπε.

«Κατέστησα σαφές στον Γενικό Γραμματέα Στόλτενμπεργκ  ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά εκ μέρους ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, είναι απολύτως απαράδεκτη», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε, τέτοιου είδους ενέργειες υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια αλλά και την ενότητα του σκοπού του ΝΑΤΟ, στην ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας υπονομεύει και την πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών, που είχε σημειωθεί μετά την πρόσφατη συνάντηση των δύο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη.

«Πρέπει να σταματήσει αμέσως», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφορικά με τις ενέργειες της Τουρκίας, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα εγείρει το θέμα σε όλα τα διεθνή fora.

«Η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με καμία από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Θέλω απλώς να επισημάνω ότι αυτό δεν συνιστά την τυπική συμπεριφορά εκ μέρους μιας χώρας που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια», επισήμανε ο ίδιος.

Αναφορικά με το ευρύτερο περιεχόμενο της συνάντησής του με τη Φινλανδή Πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και οι διμερείς σχέσεις.

Στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο εμφατικό τρόπο αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος, όπως είπε, είναι «ένας επιθετικός πόλεμος εναντίον μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας», που δεν μπορεί να γίνει ανεκτός στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

«Μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ αντιδράσαμε άμεσα, γρήγορα, αποφασιστικά -προς έκπληξη ορισμένων εκτιμώ- επιβάλλοντας άνευ προηγουμένου κυρώσεις στη Ρωσία. Στεκόμαστε και με τον λόγο μας αλλά πάνω απ’ όλα με τα έργα μας αλληλέγγυοι προς τον ουκρανικό λαό, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς της ιστορικής ελληνικής κοινότητας», είπε ο ίδιος.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο τεράστιο πλήγμα που έχει υποστεί η Μαριούπολη, όπου διαβιεί μεγάλος αριθμός Ελλήνων ομογενών. «Τα δεινά που έχει υποστεί η Μαριούπολη δεν περιγράφονται με λέξεις», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «οι καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου θα πρέπει να διερευνηθούν ενδελεχώς και οι ένοχοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

«Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει πιθανά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη, αλλά και στα γύρω χωριά όπου οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν θύματα μεταξύ των ομογενών μας από την πρώτη μέρα του πολέμου», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι συζητήθηκε και το ζήτημα ενδεχόμενης αίτησης της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. «[Ε]ναπόκειται στον λαό της Φινλανδίας, και μόνο στον λαό της Φινλανδίας, να κάνει μια τόσο σημαντική επιλογή. Σε ό,τι με αφορά, η Ελλάδα θα σεβαστεί την κυρίαρχη απόφαση του λαού της Φινλανδίας», ανέφερε.

Τέλος, ειδική μνεία έκανε στις «πολύ ισχυρές και φιλικές» σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και στις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας, σε μια σειρά τομέων.

Από την πλευρά της, η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία της στην Ελλάδα. Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε ότι τόσο η Φινλανδία, όσο και η Ελλάδα μοιράζονται ισχυρά αισθήματα αλληλεγγύης προς την Ουκρανία και στέκονται στο πλευρό της σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

«Η Φινλανδία έχει μέχρι στιγμής υποδεχθεί περισσότερους από 20.000 Ουκρανούς που προσπαθούν να διαφύγουν από τον πόλεμο και αναμένουμε να υποδεχθούμε περισσότερους καθώς ο πόλεμος, δυστυχώς, συνεχίζεται», σημείωσε η ίδια.

«Η ΕΕ, μαζί με τους στενούς μας συμμάχους, απάντησε με σθένος στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Οι κυρώσεις που έχουμε υιοθετήσει είναι αποτελεσματικές και πλήττουν σκληρά την οικονομία της Ρωσίας. Μπορούμε όμως να κάνουμε ακόμη περισσότερα», υπογράμμισε η κ. Μάριν, δηλώνοντας ότι η Φινλανδία ζητεί «ακόμη πιο αποτελεσματικές κυρώσεις που αφορούν τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία».

Παράλληλα, αναφορικά με το ενδεχόμενο αίτησης της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η κ. Μάριν τόνισε ότι «η απόφαση επί του συγκεκριμένου ζητήματος θα ληφθεί πολύ σύντομα». «Θεμελιώδης στόχος είναι η διασφάλιση της ειρήνης για τη Φινλανδία και στο μέλλον», κατέληξε η ίδια.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share