X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΤο Ινστιτούτο Έρευνας Διαστήματος γιορτάζει 50 χρόνια βουλγαρικής διαστημικής παράδοσης

Το Ινστιτούτο Έρευνας Διαστήματος γιορτάζει 50 χρόνια βουλγαρικής διαστημικής παράδοσης

Το Ινστιτούτο Έρευνας του Διαστήματος και Τεχνολογίας (SRTI-BAS) στην βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών γιορτάζει σήμερα τα 50 χρόνια από την ίδρυση του.

Μιλώντας στην επίσημη εορταστική συνέλευση, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι θα παραχωρηθούν συνολικά 137 εκατομμύρια λεβ για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Διαστήματος για παρακολούθηση, συντονισμό και διαχείριση, με κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Βιωσιμότητας.

Ο κ. Ράντεφ είπε ότι η εξερεύνηση του διαστήματος είναι μια προέκταση της αεροπλοΐας.

«Το διάστημα είναι η έκφραση των φιλοδοξιών του έθνους να τοποθετήσει τον εαυτό του σε σχέση με την ανθρώπινη πρόοδο και το μέλλον της ανθρωπότητας. Περίπου πριν 50 χρόνια είναι οι πρωτοπόροι που έθεσαν τη Βουλγαρία στο προσκήνιο της ανθρώπινης προόδου. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για το τι έκανε η Βουλγαρία πριν από 50 χρόνια και για τον τρόπο με τον οποίο το βουλγαρικό διαστημικό πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί» είπε ο κ. Ράντεφ.

Την 1η Δεκεμβρίου 1972 το πρώτο βουλγαρικό επιστημονικό όργανο, που έφερε το ταπεινό όνομα Pribor-1 /P-1/, το οποίο δημιουργήθηκε από Βούλγαρους επιστήμονες, πέταξε στο διάστημα. Με τα στοιχεία που απέστειλε στα εργαστήρια στη γη, η Βουλγαρία αναγνωρίστηκε ως μια χώρα με διαστημική παράδοση.

Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η Βουλγαρία έχει καταξιωθεί στην οικογένεια του διαστήματος ως η έκτη χώρα που έστειλε δύο από τους κοσμοναύτες της (τον Γκεόργκι Ιβανόφ και τον Αλεξάνερ Αλεξαντρόφ) στο διάστημα. Είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο που παρήγαγε διαστημικό φαγητό και επίσης Βούλγαροι επιστήμονες έχουν εφεύρει το πρώτο διαστημικό θερμοκήπιο στο οποίο παρήχθηκε σιτάρι από σπόρο για πρώτη φορά, σύμφωνα με το BAS.

Επιπλέον, πέραν των 150 διαστημικών οργάνων έχουν εξασφαλίσει τη θέση της Βουλγαρίας στη διαστημική οικογένεια, ενώ σήμερα αυθεντικά βουλγαρικά όργανα λειτουργούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Στις 19 Φεβρουαρίου 2022 άλλο ένα βουλγαρικό όργανο για την έρευνα ραδιενέργειας στο διάστημα, το Liulin-SET στάληκε στον διαστημικό σταθμό και το Liulin-ΜΟ συνεχίζει να βρίσκεται σήμερα σε τροχιά γύρω από τον μακρινό Άρη.

Σύντομα, ένα νέο όργανο αναμένεται να μεταδώσει επιστημονικές πληροφορίες από την επιφάνεια του Άρη. Με αυτά τα επιτεύγματα, οι Βούλγαροι επιστήμονες και ειδικοί έχουν μια αναμφισβήτητη συνεισφορά στην μελλοντική πτήση των κοσμοναυτών και αστροναυτών στο Φεγγάρι, τον Άρη, τόνισε η Ακαδημία.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share