Ενόψει της «Παρέλασης των Σημαιών» την Πέμπτη στην Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας μετέφεραν προειδοποιητικό μήνυμα στην οργάνωση Χαμάς, ότι σε περίπτωση εκτόξευσης ρουκετών από τη Γάζα, το Ισραήλ θα ανταπαντήσει με βομβαρδισμούς. Την πληροφορία μετέδωσε το βράδυ της Τετάρτης η κρατική ισραηλινή τηλεόραση επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές.

Νωρίτερα το βράδυ της Τετάρτης, ολοκληρώθηκε σύσκεψη εκτίμησης της παρούσας κατάστασης υπό τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, υποστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, ο Διοικητής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας («Σιαμπάκ»), Ρονέν Μπαρ, ο Αρχηγός της Μοσάντ, Ντέντι Μπαρνέα, και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν στους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι παραμένει μικρό το ενδεχόμενο εκτόξευσης ρουκετών κατά της ισραηλινής επικράτειας για την Πέμπτη, με αφορμή την πραγματοποίηση της “Παρέλασης των Σημαιών” και των εορτασμών για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ». Ωστόσο, δεν αποκλείεται η κατάσταση να μεταβληθεί σε περίπτωση που κυκλοφορήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα από τυχόν επεισόδια μεταξύ Εβραίων και Αράβων στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εάν οι παλαιστινιακές οργανώσεις που δρουν στη Γάζα αποφασίσουν να εκτοξεύσουν ρουκέτες κατά του Ισραήλ, τότε οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα ανταπαντήσουν.

Στη σύσκεψη της Τετάρτης δεν συμμετείχε ο Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας και ηγέτης του ακροδεξιού εθνοθρησκευτικού κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς». Όπως μεταδίδει η ισραηλινή κρατική τηλεόραση, δεν είναι σαφές εάν ο Μπεν Γκβιρ δεν προσκλήθηκε στη σύσκεψη ή αποφάσισε ο ίδιος να μην παραστεί.

Πριν την πραγματοποίηση της σύσκεψης, οι βουλευτές της «Εβραϊκής Ισχύος» απείχαν από την ψηφοφορία της Ολομέλειας της Κνέσετ, με αποτέλεσμα να υπερψηφισθεί επί της αρχής πρόταση νομοσχεδίου που είχε υποβάλει η αντιπολίτευση, δημιουργώντας δυσαρέσκεια στους κόλπους της κυβέρνησης. Ωστόσο, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν στα τοπικά ΜΜΕ ότι η ένταση που επικρατεί μεταξύ της κυβέρνησης και του Υπουργού Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ οφείλεται στη διαφωνία του με την αστυνομική διοίκηση της Ιερουσαλήμ για την πορεία της «Παρέλασης των Σημαιών».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές διαρροές που προέρχονται από κυβερνητικούς κύκλους, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δεν θα επιμείνει να μεταβεί στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα πριν ή μετά την αυριανή «Παρέλαση των Σημαιών», γεγονός που θα πυροδοτούσε τις αντιδράσεις των Παλαιστινίων, αλλά θα προτιμήσει να μεταβεί στον επίμαχο χώρο τις βραδινές ώρες της Τετάρτης και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως είχε πράξει αρκετές φορές κατά το παρελθόν, παραμονές της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ».

Πηγή:ΚΥΠΕ