X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΤο Κέντρο Διαστήματος PASCAL και μαθητές κατασκεύασαν το ρομπότ "AInstein"

Το Κέντρο Διαστήματος PASCAL και μαθητές κατασκεύασαν το ρομπότ “AInstein”

Οι σχολές PASCAL ολοκλήρωσαν πρόσφατα τη δημιουργία ενός ρομπότ που διαθέτει τη δυνατότητα να κατανοεί εντολές, να αλληλεπιδρά με ανθρώπους και να εκτελεί καθημερινές εργασίες χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) και μετά από πολλές δοκιμές και σκληρή δουλειά, το Κέντρο Διαστήματος PASCAL κατάφερε να κατασκευάσει τον “AInstein.”

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Ελπιδοφόρος Αναστασίου, Καθηγητής στο σχολείο Pascal Λάρνακας «ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε η συγκεκριμένη τεχνολογία ήταν για να καταλάβουμε την τεχνολογία αυτή και για να μπορέσουν οι μαθητές να την επεξεργαστούν. Ετσι ξεκινήσαμε με ένα τρισδιάστατο μοντέλο του Αϊνστάϊν, και οι μαθητές του σχολείου στη Λευκωσία έκαναν το ρομποτικό κομμάτι ενώ άλλη ομάδα στη Λάρνακα προγραμμάτισε τον εγκέφαλο του».

Ο κ. Αναστασίου χαρακτήρισε «καινοτόμο την εργασία που έχουν κάνει οι μαθητές, αφού δούλεψαν πολύ σκληρά. Ορισμένα κομμάτια του μοντέλου είναι κατασκευασμένα με πλαστικό σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, έχουμε χρησιμοποιήσει ένα μικρό κομπιούτερ που οι μαθητές έβαλαν πάνω το πρόγραμμα για να το προγραμματίσουν».

Από την πλευρά του ο Richard Erkhov, μαθητής της σχολής Pascal Λάρνακας ανέφερε ότι είναι ο προγραμματιστής του κεφαλιού του Αϊνσταϊν και το έκανε να δουλέψει, να μιλά και να απαντά σε ερωτήσεις, ενώ μιλά όπως ο Αϊνσταϊν.

Εξάλλου σε ανακοίνωση της Σχολής αναφέρεται ότι «η ιδέα για τη δημιουργία του AInstein προήλθε από την επιθυμία των μαθητών του PASCAL να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία AI για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός ρομπότ που θα μπορούσε να επικοινωνεί με ανθρώπους με φυσικό και ευέλικτο τρόπο. Οι μαθητές του PASCAL ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα με το έργο και, με δική τους πρωτοβουλία, αποκάλεσαν το ρομπότ ‘AInstein’, προς τιμήν του Άλμπερτ Αϊνστάιν».

Παρά το γεγονός ότι οι μαθητές «αντιμετώπισαν πολλές προκλήσεις, έκαναν έρευνα για έργα στον τομέα της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, χρησιμοποιώντας υλικά και λογισμικό που τους έδωσαν έμπνευση και ώθηση για να κάνουν αυτή την ιδέα πραγματικότητα».

Ο “AInstein” λειτουργεί με ένα προηγμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για τη φυσική γλώσσα, το οποίο αναπτύχθηκε από την OpenAI. Αυτό, προστίθεται, του επιτρέπει να κατανοεί και να ανταποκρίνεται στην ανθρώπινη ομιλία, ενώ μπορεί να εκτελεί ποικίλες εργασίες, όπως να παίζει μουσική, να θέτει ξυπνητήρια και να απαντά σε ερωτήσεις στην ελληνική, την αγγλική και την ισπανική γλώσσα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «το υλικό του AInstein περιλαμβάνει ένα Raspberry Pi, μια κάμερα, ένα μικρόφωνο και ένα ηχείο, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση της παρουσίας ανθρώπων και τη δυνατότητα επικοινωνίας. Το ρομπότ προγραμματίστηκε να μάθει και να βελτιώνεται με τον χρόνο, συνδυάζοντας επιβλεπόμενη και ανεπίβλεπτη μάθηση».

Επιπλέον, η δημιουργία του AInstein «αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για τους μαθητές του PASCAL να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους και την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας τους. Επιπλέον, οι μαθητές ανέπτυξαν την αίσθηση της ομαδικότητας, καθώς το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των σχολείων του PASCAL στη Λάρνακα, τη Λεμεσό και τη Λευκωσία».

Μέσω της ανάπτυξης του AInstein, «οι μαθητές βρέθηκαν στη θέση να προκαλέσουν τον εαυτό τους, προάγοντας μια νοοτροπία συνεχούς αυτοβελτίωσης και ανάπτυξης μέσω σκληρής εργασίας και αφοσίωσης».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share