Τετραήμερη επίσκεψη στο νησί της Ιρλανδίας θα πραγματοποιήσει από το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με αφορμή τη χθεσινή συμπλήρωση 25 ετών από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Αμερικανός ηγέτης θα προσγειωθεί απόψε στο Μπέλφαστ. Θα τον υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, με τους δύο ηγέτες να έχουν τη συνάντησή τους την Τετάρτη. Νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Ulster της βορειοϊρλανδικής πρωτεύουσας, πριν αναχωρήσει για τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Εκεί θα απευθύνει ομιλία στο κοινοβούλιο, ενώ θα επισκεφθεί και τις περιοχές από τις οποίες κατάγονταν οι πρόγονοί του, στις κομητείες Μέιο και Λάουθ.

Στην κωμόπολη Μπάλινα της κομητείας Μέιο μάλιστα θα απευθύνει ομιλία στον τοπικό καθεδρικό ναό, όπου το 1827 ο πρόγόνός του Έντουαρντ Μπλιούιτ είχε πουλήσει 27.000 τούβλα για την ανέγερσή του. Το 1851 ο Μπλιούιτ μετανάστευσε στις ΗΠΑ με την οικογένειά του.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς και με τον Πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ και θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο στο Κάστρο του Δουβλίνου. Θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ αργά την Παρασκευή.

Πρώτιστο μέλημα του κ. Μπάιντεν είναι να ενθαρρύνει την ομαλή επαναλειτουργία της αποκεντρωμένης εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία, που έχει ανασταλεί από το Φεβρουάριο του 2022. Τότε το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) είχε αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση που προβλέπει η ειρηνευτική συμφωνία αντιδρώντας στο Πρωτόκολλο Β. Ιρλανδίας που συνόδευε τη συμφωνία του Brexit.

Προς το σκοπό αυτό θα συναντηθεί με τις ηγεσίες των πέντε μεγαλύτερων βορειοϊρλανδικών κομμάτων.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μία ημέρα μέτρα από την εκδήλωση νέων επεισοδίων στη Β. Ιρλανδία, με ρεπουμπλικανούς διαδηλωτές να πετούν βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών στο Λοντοντέρι.

Εν τω μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον βασιλιά Κάρολο τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Μπάιντεν τον ενημέρωσε ότι στην τελετή στέψης στις 6 Μαΐου θα παραστεί μόνη ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν.

Πηγή:ΚΥΠΕ