X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΤο κοινοβούλιο της Γαλλίας υπερψήφισε πακέτο καταπολέμησης του πληθωρισμού αξίας €20 δισεκατομμυρίων

Το κοινοβούλιο της Γαλλίας υπερψήφισε πακέτο καταπολέμησης του πληθωρισμού αξίας €20 δισεκατομμυρίων

Το διαιρεμένο κοινοβούλιο της Γαλλίας ψήφισε την Παρασκευή το πρώτο του σημαντικό νομοσχέδιο μετά τις εκλογές τον περασμένο μήνα, δίνοντας πράσινο φως σε ένα πακέτο 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος που παλεύουν με τον πληθωρισμό.

Η ψηφοφορία τις πρώτες πρωινές ώρες έδωσε ώθηση στην κεντρώα Κυβέρνηση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η οποία απέχει 39 έδρες από την πλειοψηφία και ήθελε απεγνωσμένα να δείξει ότι μπορούσε να δημιουργήσει συναίνεση.

Το λεγόμενο «επείγον νομοσχέδιο για την αγοραστική δύναμη» ψηφίστηκε με 341 βουλευτές υπέρ, 116 κατά και 21 αποχές σε ψηφοφορία που διεξήχθη λίγο πριν τις 07:00 (ώρα Κύπρου).

«Χτίζοντας πλειοψηφίες για έργα για την παροχή πραγματικών λύσεων στον γαλλικό λαό: τα καταφέραμε», έγραψε στο Twitter η Πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν.

Η νομοθεσία περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους καταναλωτές, όπως η επέκταση των περικοπών στη φορολογία των καυσίμων, η αύξηση των συντάξεων και των παροχών και ο περιορισμός των αυξήσεων των ενοικίων.

Δίνει επίσης στην κυβέρνηση εξουσίες να αντιμετωπίσει μια διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση που προκαλείται από τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα εξουσιοδοτεί το κράτος να ανοίξει εκ νέου έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα στην ανατολική Γαλλία σε περίπτωση ελλείψεων ρεύματος αυτόν τον χειμώνα.

«Η επιστροφή του άνθρακα δεν είναι καλά νέα», παραδέχτηκε η Maud Bregeon από το κόμμα του Μακρόν, υπερασπιζόμενη την ως «προσωρινή» απάντηση σε «μια εξαιρετική κατάσταση».

Η γαλλική πολιτική βρίσκεται σε μια ασυνήθιστη περίοδο αστάθειας μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα που είδαν τον πρόσφατα επανεκλεγμένο Μακρόν να χάνει την πλειοψηφία του.

Η Κυβέρνηση υπέστη την πρώτη της ήττα στις 12 Ιουλίου, όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν μια πρόταση να δοθούν στην Κυβέρνηση εξουσίες να απαιτήσει από τους ταξιδιώτες να αποδείξουν τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.

Η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, της οποίου το κόμμα RN αύξησε τον αριθμό των εδρών του 10 φορές στις εκλογές, προσπάθησε να παρουσιάσει το μπλοκ των βουλευτών της ως υπεύθυνη δύναμη της αντιπολίτευσης.

«Εμείς στο RN ως μέλη του κοινοβουλίου καταλάβαμε ξεκάθαρα το μήνυμα του γαλλικού λαού», είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Δεν θέλουν κωλυσιεργία, αλλά εποικοδομητική δουλειά».

Έριξε επανειλημμένα χτυπήματα κατά του Μακρόν, ο οποίος την νίκησε στις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο, λέγοντας ότι ήταν «φυλακισμένος σε ένα παλάτι και πιστεύει ότι μπορεί ακόμα να διοικήσει τα πάντα».

Αν και το νομοσχέδιο για το κόστος ζωής εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, οι αναλυτές λένε ότι άλλα νομοσχέδια που σχεδιάζονται, όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να περάσουν.

Θα ακολουθήσει άλλη μια ψηφοφορία για την έγκριση έκτακτου προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση του πακέτου κόστους ζωής, με συζητήσεις πιθανώς αυτό το Σαββατοκύριακο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share