Η πολιτεία του Τέξας των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στους Κινέζους πολίτες να αγοράζουν ακίνητα για λόγους εθνικής ασφάλειας, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με το Πεκίνο. Την ίδια στάση δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες πολιτείες.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης απαγόρευση σε Ρώσους, Ιρανούς και Βορειοκορεάτες να έχουν ακίνητη περιουσία. Ωστόσο, ο κύριος στόχος φαίνεται να είναι οι Κινέζοι υπήκοοι.

Το προσχέδιο πρότασης κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2022 από τον Ρεπουμπλικανό Λόις Κόλκχορστ, πολιτειακό γερουσιαστή στο Τέξας.

«Μια από τις κύριες ανησυχίες για πολλούς Τεξανούς είναι η εθνική ασφάλεια και η αυξανόμενη ιδιοκτησία γης στο Τέξας από ‘ορισμένες αντίπαλες ξένες οντότητες’», είπε ο Κόλκχορστ.

Ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ, επίσης Ρεπουμπλικανός και σκληρός υποστηρικτής πιο αυστηρών πολιτικών για τη μετανάστευση, λέει ότι θα υπογράψει και θα εφαρμόσει την πρόταση εάν περάσει από τη γερουσία.

 Η ξένη ιδιοκτησία γεωργικών εκτάσεων και άλλων ακινήτων, ιδιαίτερα από Κινέζους πολίτες ή επιχειρήσεις, γίνεται ένα καυτό ζήτημα συζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο στο Τέξας. Η Φλόριντα, το Αρκανσο, η Νότια Ντακότα και οκτώ άλλες πολιτείες εξετάζουν τη θέσπιση νομοθεσίας για τον περιορισμό της ξένης ιδιοκτησίας.

Το Τέξας με 28,8 εκατομμύρια πολίτες, είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία. Από τους κατοίκους της, 1,4 εκατομμύρια ορίζουν την εθνικότητα τους ως Ασιάτες και 223.500 λένε ότι είναι κινεζικής καταγωγής, δείχνουν τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής.

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πληρώνουν φόρους εδώ», είπε ο Ling Luo, ένας Κινέζος μετανάστης πρώτης γενιάς που είναι διευθυντής του Συμβουλίου Ηγεσίας των Ασιατικών Αμερικανών.

Μέλη της ομοσπονδιακής Βουλής με ασιατική καταγωγή δηλώνουν ότι η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Τέξας και ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής αγαθών από το Τέξας.

Πηγή:ΚΥΠΕ