Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών προγραμματίζει την Παρασκευή καθαρισμό της περιοχής Λάρας-Τοξεύτρας, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται σε μεσογειακό επίπεδο με την ευκαιρία της 20ης Μαΐου, η οποία έχει καθοριστεί ως ημέρα των Ειδικά Προστατευόμενων Περιοχών Μεσογειακής Σημασίας (SPAMI Day).

Η δράση γίνεται σε συνεργασία με το Σωματείο Νεολαίας Περιφέρειας Πόλης Χρυσοχούς καθώς και με το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Αλιείας, θα συμμετέχει το Σάββατο στο Φεστιβάλ «ΘΑΛΑΣΣΑ 2022» του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, με παρουσίαση για τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (ΘΠΠ) της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής SPAMI, καθώς και για τα προστατευόμενα είδη και συγκεκριμένα για τις θαλάσσιες χελώνες και τη Μεσογειακή Φώκια.

Διευκρινίζει ότι οι περιοχές SPAMI, έχουν ως στόχο την προστασία και διατήρηση ενδιαιτημάτων που έχουν περιοριστεί σημαντικά ή κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, καθώς και εκείνων που θεωρούνται κρίσιμα για την επιβίωση, αναπαραγωγή και ανάκαμψη απειλούμενων προς εξαφάνιση και ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Προσθέτει ότι στην Κύπρο, η παράκτια περιοχή του Ακάμα είναι σημαντική περιοχή ωοτοκίας της Πράσινης Χελώνας (Cheloniamydas) και της χελώνας Καρέτα (Carettacaretta) και επισημαίνει πως η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία γεννά η Πράσινη Χελώνα, που είναι και η πιο σπάνια από τα δύο είδη.

Συνεχίζοντας αναφέρει πως οι πιο αξιοσημείωτες παραλίες ωοτοκίας στη Χερσόνησο του Ακάμα είναι η παραλία της Τοξεύτρας (περίπου 1 χλμ σε μήκος), και οι παραλίες της Λάρας (νότια, κεντρική και βόρεια – περίπου 3 χλμ σε μήκος) οι οποίες βρίσκονται στο νότιο-δυτικό τμήμα της Χερσονήσου του Ακάμα.

Αυτές εντάσσονται επίσης και στην προστατευόμενη περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας, η οποία έχει μήκος ακτής 10 χλμ και περιλαμβάνει παραλία πλάτους 90 μέτρων και θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από την ακτή μέχρι το βάθος των 20 μέτρων, συνεχίζει το Τμήμα και συμπληρώνει πως η περιοχή Λάρα – Τοξεύτρα, έχει περιληφθεί το 2013 στον Κατάλογο των “SPAMIs”, στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές και Βιοποικιλότητας της Μεσογείου, αφού αναγνωρίζεται πως συμβάλλει σημαντικά στο καθεστώς διατήρησης των δύο αυτών ειδών σε μεσογειακό επίπεδο.

Πηγη:ΚΥΠΕ