X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΤους 89 έφθασαν οι νεκροί από έκρηξη σε τέμενος στο Πακιστάν

Τους 89 έφθασαν οι νεκροί από έκρηξη σε τέμενος στο Πακιστάν

Σοροί εξακολουθούν να ανασύρονται την Τρίτη από τα συντρίμμια της έκρηξης σε τέμενος σε κεντρικό αστυνομικό σταθμό στο βορειοδυτικό Πακιστάν, που σκότωσε περισσότερους από 80 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 150.

Η επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της απογευματινής προσευχής τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα της επαρχίας Πεσαβάρ, κοντά σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τουλάχιστον εννέα πτώματα ανασύρθηκαν καθώς οι διασώστες αναζητούσαν επιζώντες στα ερείπια του τοίχου και της στέγης του τζαμιού που είχαν καταρρεύσει.

Ο Μοχάμεντ Ασίμ Χαν, εκπρόσωπος του κεντρικού νοσοκομείου στην Πεσαβάρ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο απολογισμός αυξήθηκε στους 89 καθώς περισσότερα πτώματα έφτασαν από το σημείο. Περίπου 150 άλλοι τραυματίστηκαν, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης, Μουχάμαντ Ιτζάζ Χαν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι περισσότερο από το 90% των θυμάτων ήταν αστυνομικοί, καθώς πολλοί είχαν συγκεντρωθεί στο τζαμί του συγκροτήματος για προσευχές.

«Σήμερα το πρωί θα αφαιρέσουμε το τελευταίο τμήμα της στέγης που κατέρρευσε για να μπορέσουμε να ανασύρουμε περισσότερα πτώματα, αλλά δεν ελπίζουμε ότι θα βρούμε κάποιον επιζώντα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπιλάλ Αχμάντ Φαϊζί, εκπρόσωπος της οργάνωσης διάσωσης 1122.

Ο αστυνομικός Σαχίντ Αλί είπε ότι η έκρηξη σημειώθηκε δευτερόλεπτα αφότου ο ιμάμης άρχισε τις προσευχές. “Είδα μαύρο καπνό να ανεβαίνει στον ουρανό. Έτρεξα έξω για να σώσω τη ζωή μου”, είπε ο 47χρονος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τουλάχιστον 20 από τους νεκρούς αστυνομικούς θάφτηκαν αργότερα μετά από τελετή προσευχής, με φέρετρα παρατεταγμένα σε σειρές και ντυμένα με την πακιστανική σημαία. Κηδεύτηκαν με τιμητική φρουρά, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της αστυνομίας.

«Οι τρομοκράτες θέλουν να δημιουργήσουν φόβο στοχοποιώντας αυτούς που εκτελούν το καθήκον να υπερασπίζονται το Πακιστάν», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ.

Η κατάσταση ασφαλείας στο Πακιστάν έχει επιδεινωθεί μετά την επιστροφή των Αφγανών Ταλιμπάν στην Καμπούλ, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Παραθέτει απόψεις αναλυτών που λένε ότι οι μαχητές έχουν ενθαρρυνθεί, προσθέτοντας ότι το Ισλαμαμπάντ κατηγορεί την ηγεσία των Ταλιμπάν ότι απέτυχαν να εξασφαλίσουν τα ορεινά σύνορα, επιτρέποντας στους μαχητές να ταξιδεύουν ένθεν και ένθεν χωρίς να εντοπίζονται.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών, γίνονται όλο και περισσότερο στόχος επιθέσεων με μικρές απώλειες, την ευθύνη των οποίων αναλαμβάνουν κυρίως οι Πακιστανοί Ταλιμπάν αλλά και η τοπική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους, του οποίου ο αριθμός ενισχύθηκε από αποδράσεις φυλακισμένων στο Αφγανιστάν το 2021.

Σε μια δήλωση, οι Πακιστανοί Ταλιμπάν – ξεχωριστοί από τους Αφγανούς Ταλιμπάν αλλά με παρόμοια ισλαμιστική ιδεολογία – αρνήθηκαν ότι ευθύνονται για την τελευταία έκρηξη. Γνωστοί ως Tehreek-e-Taliban Pakistan, προσπάθησαν να επαναπροσδιοριστούν, ισχυριζόμενοι ότι αποφεύγουν να στοχεύουν χώρους λατρείας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε τη Δευτέρα την έκρηξη ως «απεχθή» και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την «τρομερή επίθεση».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share