X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΥπάρχει μια άλλη Ρωσία πέραν από τον Πούτιν και αυτή η Ρωσία...

Υπάρχει μια άλλη Ρωσία πέραν από τον Πούτιν και αυτή η Ρωσία έχει τη στήριξή μας, λέει η Πρόεδρος Κομισιόν

Αν ο Πούτιν ήθελε να διασπάσει την Ευρώπη, έχει πετύχει ακριβώς το αντίθετο, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της ενώπιον της έκτακτης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως είπε, η κρίση αυτή αλλάζει την Ευρώπη, όμως και η ίδια η Ρωσία «έχει φτάσει σε ένα σταυροδρόμι» καθώς οι ενέργειες του Κρεμλίνου βλάπτουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας και του λαού της.

«Υπάρχει μια άλλη Ρωσία εκτός από τα τανκς του Πούτιν. Απλώνουμε το χέρι της φιλίας σε αυτή την άλλη Ρωσία», υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στην τελευταία συζήτηση που είχε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε πως της εξήγησε το όραμα του ουκρανικού λαού για ένταξη στην ΕΕ, και πρόσθεσε πως σήμερα η ΕΕ και η Ουκρανία είναι πιο κοντά από ποτέ.

Παραδέχθηκε πως ακόμα υπάρχει μακρύς δρόμος, πως πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος που είναι σε εξέλιξη και πως πρέπει να συζητηθούν τα επόμενα βήματα. «Όμως είμαι βέβαιη πως κανείς εδώ δεν μπορεί να αμφιβάλει πως ένας λαός που στέκεται τόσο γενναία για τις ευρωπαϊκές μας αξίες ανήκει στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια», όπως είπε.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε ακόμα στην ταχεία υιοθέτηση σοβαρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αναγνωρίζοντας πως και οι κοινωνίες της Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν οικονομικές επιπτώσεις .

«Πιστεύω ότι οι λαοί της Ευρώπης καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι πρέπει να αντισταθούμε σε αυτή τη σκληρή επιθετικότητα. Ναι, η προστασία της ελευθερίας μας έχει ένα τίμημα. Αλλά αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή. Και αυτό είναι ένα κόστος που είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε. Γιατί η ελευθερία είναι ανεκτίμητη», όπως είπε.

Ειδικότερα όσον αφορά τα μέτρα, η Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε πως θα έχουν αντίκτυπο στην ρωσική οικονομία και σημαντικούς τομείς της όπως τα διυλιστήρια πετρελαίου και τις αερογραμμές, καθώς και παρεμπόδιση της μετάδοσης του Russia Today και του Sputnik στην ΕΕ.

Τα «πρωτοφανή αυτά βήματα» της ΕΕ γίνονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους της, υπενθύμισε, προσθέτοντας πως «αν ο Πούτιν επιδίωκε να διχάσει την ΕΕ, να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ,και να σπάσει τη διεθνή κοινότητα, έχει πετύχει ακριβώς το αντίθετο».

Όσον αφορά την ενέργεια, υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε τόσο σε έναν προμηθευτή που μας απειλεί ρητά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απευθυνθήκαμε σε άλλους παγκόσμιους προμηθευτές».

Όπως υπογράμμισε, η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειες είναι η απαραίτητη λύση για μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία.

«Μακροπρόθεσμα είναι η στροφή μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο που θα μας κάνει πραγματικά ανεξάρτητους» σημείωσε.

Η σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν, είναι σύγκρουση «μεταξύ του κράτους δικαίου και του νόμου των όπλων, δημοκρατιών και απολυταρχιών, μεταξύ μιας τάξης βασισμένης σε κανόνες και ενός κόσμου επιθετικότητας χωρίς προσχήματα».

Αναφέρθηκε στη βοήθεια που έχει κινητοποιήσει η ΕΕ και στις διαδηλώσεις μπροστά από τις ρωσικές πρεσβείες σε όλες τις χώρες, καθώς και τη φιλοξενία προσφύγων από πολλούς πολίτες, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία για τη στάση τους στο θέμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, η Κομισιόν έχει προτείνει την ενεργοποίηση του μηχανισμού προσωρινής προστασίας για να παρέχει στους Ουκρανούς πρόσφυγες ασφάλεια, πρόσβαση σε σχολεία, ιατρική περίθαλψη και εργασία.

Αναφέρθηκε τέλος και στο ότι τις τελευταίες έξι ημέρες η Ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα έχει αναπτυχθεί περισσότερο από ότι τα τελευταία 20 χρόνια, με την ΕΕ να χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για να αγοράσει και να παραδώσει όπλα σε μια χώρα που δέχεται επίθεση.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share