X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΥπό πίεση από Βουλευτές της η Λιζ Τρας να υπαναχωρήσει για μέτρα...

Υπό πίεση από Βουλευτές της η Λιζ Τρας να υπαναχωρήσει για μέτρα του μίνι προϋπολογισμού

Κριτική από Βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός της δέχθηκε το βράδυ της Τετάρτης η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας αναφορικά με την οικονομική της πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Βρετανών πολιτικών συντακτών, κατά την κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις η κ. Τρας δέχθηκε πιέσεις να ακυρώσει κάποια από τα μέτρα του αμφιλεγόμενου μίνι προϋπολογισμού που έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές.

Η κ. Τρας επέμεινε στη θέση ότι μπορεί να υλοποιήσει τις περικοπές φόρων ύψους 43 δισεκατομμυρίων λιρών και τα πακέτα κατά της ενεργειακής ακρίβειας συνολικού ύψους 210 δισεκατομμυρίων λιρών που έχει εξαγγείλει, χωρίς να μειώσει τις κρατικές δαπάνες. Το ίδιο είχε δηλώσει νωρίτερα την Τετάρτη και από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων προξενώντας απορία μεταξύ των οικονομικών σχολιαστών.

Η εφημερίδα Times δηλώνει πως και κορυφαίοι σύμβουλοι της Πρωθυπουργού την έχουν προειδοποιήσει πως πρέπει τουλάχιστον να επιτρέψει την αύξηση του φόρου για τις επιχειρήσεις ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η προγραμματισμένη για τον προσεχή Απρίλιο αύξηση του συντελεστή από το 19% σε 25% ακυρώθηκε από την κα Τρας, με κόστος περίπου 17,5 δισεκατομμυρίων λιρών για τα κρατικά έσοδα.

Καθώς το βάρος της κάλυψης των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης Τρας φαίνεται ότι θα πέσει στον αυξημένο κρατικό δανεισμό, η ανησυχία για τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών εξακολουθεί να οδηγεί σε άνοδο την απόδοση των κρατικών ομολόγων.

Κληθείς το πρωί από το Sky News τρεις φορές να βεβαιώσει ότι οι περικοπές φόρων που εξαγγέλθηκαν θα εφαρμοστούν, ο Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι απέφυγε να το κάνει, απαντώντας μόνο ότι υποστηρίζει «τα θεμέλια» του μίνι προϋπολογισμού.

Ο Συντηρητικός πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Μελ Στράιντ παραδέχθηκε, επίσης στο Sky News, ότι ίσως μόνο ένας βαθμός αναστροφής θα πετύχει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης.

Ο πρώην Υπουργός των Τόρις Ντέιβιντ Ντέιβις, εξάλλου, σχολίασε ότι ο «μίνι προϋπολογισμός» προκάλεσε «μάξι μπάχαλο».

Υπενθυμίζεται ότι η Λιζ Τρας και ο Υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ έχουν ήδη κάνει μία αναστροφή, αποσύροντας το μέτρο κατάργησης του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος του 45%.

Ενώ σύμμαχοι της Πρωθυπουργού δηλώνουν στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης πως η εμφάνισή της ενώπιον των Βουλευτών ήταν «ήρεμη, ευγενική και με αυτοπεποίθηση», τα σχετικά δημοσιεύματα βρίθουν αρνητικών σχολίων από Βουλευτές που ήταν παρόντες.

Ενδεικτικά, Βουλευτής των Τόρις λέει στους Financial Times ότι η ατμόσφαιρα στη συνάντηση «θύμιζε κηδεία». Συνάδελφός του φτάνει να δηλώνει στο Sky News ότι μετά και από τη χθεσινή της παρουσία «η Τρας είναι στην έξοδο».

Ο δε επικεφαλής της επιτροπής εκπαιδευτικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Ρόμπερτ Χάλφον φέρεται να κατηγόρησε κατά πρόσωπο την Πρωθυπουργό ότι «καταστρέφει τις συντηρητικές πεποιθήσεις των εργαζομένων», καθώς και «όλα όσα πρέσβευε το κόμμα την τελευταία δεκαετία».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share