X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΒαθιά ανησυχία ΕΕ - CELAC για πόλεμο κατά Ουκρανίας, χωρίς αναφορά στη...

Βαθιά ανησυχία ΕΕ – CELAC για πόλεμο κατά Ουκρανίας, χωρίς αναφορά στη Ρωσία

Βαθιά ανησυχία για τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία εκφράζουν σε κοινό ανακοινωθέν οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC) που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, χωρίς αναφορά στον ρόλο της Ρωσίας, αλλά υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνέχισης της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Στην σχετική παράγραφο της κοινής δήλωσης, η οποία εκδόθηκε μετά το τέλος της συνόδου και μετά από εντατική διαπραγμάτευση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής δεν ήθελαν αναφορά στη Ρωσία (με πληροφορίες να κάνουν λόγο για την Κούβα και τη Νικαράγουα), γίνεται ωστόσο αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, πολιτικής ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών.

Ειδικότερα, στην παράγραφο 15 της κοινής δήλωσης αναφέρεται ότι «εκφράζουμε βαθιά ανησυχία για τον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ο οποίος συνεχίζει να προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υφιστάμενες αδυναμίες της παγκόσμιας οικονομίας, περιορίζοντας την ανάπτυξη, αυξάνοντας τον πληθωρισμό, διαταράσσοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού, αυξάνοντας την ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια και αυξάνοντας τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Υπό αυτή την έννοια, προστίθεται, «υποστηρίζουμε την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη. Επαναλαμβάνουμε εξίσου την υποστήριξή μας στην Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ να εξασφαλίσει την επέκτασή της. Υποστηρίζουμε όλες τις διπλωματικές προσπάθειες που αποσκοπούν σε μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ».

«Υπενθυμίζουμε τις συγκεκριμένες εθνικές μας θέσεις, όπως εκφράστηκαν σε άλλα φόρουμ, ιδίως στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων ES-11/1, της 2ας Μαρτίου 2022 και ES-11/6 της 23ης Φεβρουαρίου 2023», αναφέρεται.

Επαναβεβαιώνεται επίσης η «δέσμευσή μας στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης σεβασμού της κυριαρχίας, της πολιτικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Είναι ουσιώδες να υποστηρίζουμε το διεθνές δίκαιο και το πολυμερές σύστημα που διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Στην κοινή δήλωση γίνονται επίσης αναφορές στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο περιφερειακών οργανισμών στη βάση κοινών αξιών και συμφερόντων, καθώς και ισχυρών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών δεσμών.

Επίσης αναφέρεται πως οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, στη βάση της ισοτιμίας και των κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών και αντίστοιχων δυνατοτήτων, υπό το φως των διαφορετικών συνθηκών σε κάθε χώρα.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και της CELAC συμφώνησαν επίσης την ατζέντα των επαφών και των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ των δύο περιφερειών μέχρι το 2025. Η επόμενη σύνοδος αρχηγών αναμένεται πως θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος της περιόδου αυτής, σε χώρα της Λατινικής Αμερικής ή της Καραϊβικής.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share