X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΒίαια επεισόδια στο Αλ-Άκσα ανήμερα των εορτασμών της ισραηλινής ανεξαρτησίας

Βίαια επεισόδια στο Αλ-Άκσα ανήμερα των εορτασμών της ισραηλινής ανεξαρτησίας

Επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα νωρίς το πρωί στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα, με νεαρούς Παλαιστίνιους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για την απόφαση της ισραηλινής αστυνομίας να επιτρέψει την έλευση Εβραίων προσκυνητών κατά τη σημερινή 74η επέτειο της ανακήρυξης της ισραηλινής ανεξαρτησίας. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές κλείστηκαν μέσα στο κτήριο του Τεμένους, ενώ άλλοι πετούσαν πέτρες και φωτοβολίδες κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες ανταπάντησαν με δακρυγόνα.

Το ζήτημα της έγκρισης εισόδου σε Εβραίους προσκυνητές μετά το πέρας του Ιερού Μήνα του Ραμαζανίου ανακινήθηκε από τον δημοσιογραφικό χώρο της ευρύτερης εθνοθρησκευτικής εβραϊκής Δεξιάς, με αποτέλεσμα, σε προχθεσινή συνέντευξη τύπου ο αστυνομικός διοικητής της Ιερουσαλήμ να δηλώσει ότι θα επιτραπεί η είσοδος Εβραίων στο Όρος των Τεμένων (ή Όρος του Ναού, κατά την ισραηλινή διοικητική ορολογία) κατά τη διάρκεια του εορτασμού της σημερινής Ημέρας της Ανεξαρτησίας.

Ωστόσο, τα κρατικά ΜΜΕ εκτίμησαν ότι η δήλωση του αστυνομικού διευθυντή εξέφραζε την πρόθεση να επιτραπεί η είσοδος των Εβραίων στον επίμαχο χώρο και όχι ειλημμένη απόφαση. Παρ’ όλα αυτά, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν δήλωσαν ότι θα αποτρέψουν τους Εβραίους προσκυνητές να προσέλθουν στον προαύλιο χώρο του Τεμένους, με αποτέλεσμα να δοθεί το έναυσμα για διαδηλώσεις από παλαιστινιακής πλευράς.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα, Γιάχιε Σινουάρ, προειδοποίησε ότι εάν οι ισραηλινές αρχές επιτρέψουν την είσοδο Εβραίων προσκυνητών στον προαύλιο χώρο του Αλ-Άκσα, θα εκληφθεί ως πρόκληση, δηλώνοντας με έμφαση ότι «το τέλος του Ραμαζανίου δεν σηματοδοτεί το τέλος του αγώνα», αλλά τη συνέχισή του κατά του Ισραήλ. Χθες βράδυ ο Ιορδανός υπουργός θρησκευτικών αφιερωμάτων (Εβκάφ) με ανακοίνωσή του εξέφρασε ανάλογες προειδοποιήσεις, τονίζοντας ότι «το Τέμενος ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους μουσουλμάνους» και στην ιορδανική επιτροπεία του συγκεκριμένου λατρευτικού τόπου.

Η οργάνωση Φατάχ κάλεσε «κάθε Παλαιστίνιο να προσέλθει σήμερα στο Αλ-Άκσα για να το προστατεύσει από τους Εβραίους». Ισραηλινά μέσα αναφέρουν ότι τα συνθήματα που ακούσθηκαν στα σημερινά επεισόδια υποστηρίζουν την οργάνωση Χαμάς και τον επικεφαλής του στρατιωτικού στελέχους της οργάνωσης στη Γάζα, Γιάχιε Σινουάρ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share