X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΒοήθεια για φιλοξενία μεταναστών ζήτησαν οι γειτονικές χώρες του Σουδάν

Βοήθεια για φιλοξενία μεταναστών ζήτησαν οι γειτονικές χώρες του Σουδάν

Οι επτά χώρες που γειτονεύουν με το Σουδάν ζήτησαν κατά τη διάρκεια συνόδου στην Αίγυπτο την Πέμπτη, βοήθεια από διεθνείς δωρητές για τη φιλοξενία των 700.000 και πλέον προσφύγων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου ο οποίος κλείνει τρεις μήνες.

Tην ίδια ώρα ο ΟΗΕ ανακοίνωνε πως βρέθηκε ομαδικός τάφος με 87 πτώματα στο Νταρφούρ.  Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) έκανε γνωστό με αναφορά που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως άρχισε να διενεργεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου στο Σουδάν και εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του.

Το Σουδάν, ανάμεσα στο Κέρας της Αφρικής, το Σαχέλ και τη Μέση Ανατολή, παραμένει βυθισμένο στο χάος από τη 15η Απριλίου, όταν οι δυο στρατηγοί που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα το 2021 έστρεψαν τα όπλα τους ο ένας εναντίον του άλλου.

Η Αίγυπτος έχει υποδεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες, πάνω από 255.000, ακολουθούμενη από το Τσαντ (240.000) και το Νότιο Σουδάν (160.000).

Οι επτά χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο στο Κάιρο, μαζί με στελέχη της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, τόνισαν πως θα κάνουν το παν προκειμένου το Σουδάν να μη μετατραπεί σε «ελντοράντο για την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους.

Σε μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, όπου ο ένας κάτοικος στους δύο χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει, ο συναγερμός για τον κίνδυνο λιμού βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο, την ώρα που τα δύο τρίτα και πλέον των δομών υγείας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Οι διπλωματικές προσπάθειες, ιδίως αυτές που κατέβαλαν η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ, δεν απέφεραν παρά μόνο μερικές συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός — όλες τους παραβιάστηκαν μέσα σε ώρες.

Αφρικανικές χώρες προσπαθούν να αναλάβουν πλέον την πρωτοβουλία. Όμως ο σουδανικός στρατός απείχε από τη σύνοδο του λεγόμενου κουαρτέτου της IGAD, περιφερειακού οργανισμού της ανατολικής Αφρικής.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share