X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΧαμηλά τα επίπεδα στην κοινή γνώμη στην Κύπρο όσων εγκρίνουν τη στήριξη...

Χαμηλά τα επίπεδα στην κοινή γνώμη στην Κύπρο όσων εγκρίνουν τη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο

Σταθερή παραμένει η στήριξη των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία, καθώς το 74% των Ευρωπαίων εγκρίνει τη στήριξη που παρέχει η ΕΕ στη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του Κοινοβουλίου για το φθινόπωρο του 2022.

Μεταξύ των κρατών μελών, ωστόσο, η στήριξη διαφοροποιείται, με την Κύπρο να βρίσκεται τέταρτη από το τέλος στη σχετική κατάταξη με 53%. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία με 48%.

Τα υψηλότερα επίπεδα στήριξης καταγράφονται στη Σουηδία (97%), τη Φινλανδία (95%), την Ολλανδία (93%), την Πορτογαλία (92%) και τη Δανία (92%).

Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες (73%) συμφωνούν με τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΕ, δηλαδή με τις κυρώσεις κατά της ρωσικής κυβέρνησης, καθώς και με την οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική στήριξη προς την Ουκρανία. Η Κύπρος βρίσκεται τρίτη από το τέλος με 48%, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελλάδα (46%).

Σε ένα άλλο εύρημα, απαντώντας στην ερώτηση για το ποιες αξίες θα πρέπει να υπερασπιστεί κατά προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η δημοκρατία (36%) βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και ακολουθούν η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως (29%) και η ελευθερία του λόγου και της σκέψης (28%).

Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες από την Κύπρο, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εστιάσει πρώτα στα ανθρώπινα δικαιώματα (44%).

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι νιώθουν ξεκάθαρα τον αντίκτυπο από τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Λόγω του πολέμου και των συνεπειών του, σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες της ΕΕ θεωρούν ότι η ζωή τους θα αλλάξει (65%), σημειώνοντας αύξηση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον Απρίλιο και Μάιο του 2022.

Ταυτόχρονα, οι πολίτες αντιλαμβάνονται την πραγματική αξία της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 72% των Ευρωπαίων να δηλώνουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί ως κράτος μέλος της ΕΕ, ποσοστό που στην Κύπρο βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο (68%).

Την έρευνα για το φθινοπωρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2022 διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Kantar από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share