X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΞεκινήσαμε μια τεράστια διπλωματική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, δήλωσε ο ΠτΔ

Ξεκινήσαμε μια τεράστια διπλωματική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, δήλωσε ο ΠτΔ

Η Κυβέρνηση πραγματοποίησε στοχευμένα, σημαντικές επαφές, προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κάνοντας λόγο για μια «τεράστια διπλωματική πρωτοβουλία», κατά την εισαγωγική του ομιλία στη συνέντευξη Τύπου του για τις 100 ημέρες διακυβέρνησης.

Σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, ανέφερε δημόσια ότι η υπέρτατη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση είναι το σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό και η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των ΗΕ, από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, λαμβάνοντας υπόψη και την έντονή του πεποίθηση ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση του Κυπριακού.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναλάβαμε αμέσως την πρωτοβουλία των κινήσεων, ξεκινώντας στη βάση συγκεκριμένου πλάνου και στρατηγικής, μια τεράστια διπλωματική πρωτοβουλία με στόχο την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, μέσω του διορισμού και μιας ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών», σημείωσε.

Επιδίωξή μας, πρόσθεσε, μέσα από την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, είναι η ενίσχυση της προσπάθειας που καταβάλλεται από τον ΓΓ των ΗΕ. Στόχος, όπως είπε, η ανάδειξη μιας αμοιβαία επωφελούς κατάστασης πραγμάτων για όλους τους εμπλεκομένους, μέσα από μια ενδεχόμενη πρόοδο των ευρωτουρκικών θεμάτων μετά και την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η Κυβέρνηση πραγματοποίησε στοχευμένα, σημαντικές επαφές, τόσο στο δικό του επίπεδο όσο και από τον Υπουργό Εξωτερικών, με Ευρωπαίους και ηγέτες τρίτων χωρών, αναδεικνύοντας την βούληση και την ετοιμότητά της Κύπρου όπως επίσης την ανάγκη σχετικής κινητικότητας από πλευράς της διεθνούς κοινότητας.

«Την ίδια στιγμή, στην εξωτερική μας πολιτική, εργαστήκαμε μεθοδικά προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλα τα σημαντικά διεθνή φόρα και κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε η χώρα μας να συμμετέχει ενεργά και εποικοδομητικά στα τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, στοχεύοντας παράλληλα στην επίτευξη αμοιβαία επωφελών συνεργιών», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η πραγματοποίηση ήδη 29 διμερών επισκέψεων και επαφών του Υπουργού Εξωτερικών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και η διοργάνωση στη Λευκωσία τον περασμένο Μάρτιο της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, είναι ενδεικτικά του μεγέθους της προσπάθειας που καταβάλλεται.

Ταυτόχρονα, συστάθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ξεκίνησε τις εργασίες της, σημείωσε, η Υπουργική Επιτροπή για προετοιμασία των αναγκαίων ενεργειών με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026.

Συμπλήρωσε ότι προς την ίδια κατεύθυνση θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα με τον διορισμό Υφυπουργού παρά τω Προέδρω με αρμοδιότητα τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι υψίστης σημασίας στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησής του  είναι οι προτεραιότητες που αφορούν στην επίλυση του Κυπριακού, στην άσκηση μιας πολυθεματικής εξωτερικής πολιτικής που καθιστά την Κύπρο ισχυρό εταίρο στην Ευρώπη και στην περιοχή, όπως επίσης στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.

Σε σχέση με την Άμυνα και Ασφάλεια, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση προέβη και σε σειρά ενεργειών στο πλαίσιο των πολιτικών του Προγράμματος Διακυβέρνησής, με πιο σημαντική την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση και λειτουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ως συμβουλευτικό όργανο του Προέδρου και του Υπουργικού Συμβουλίου για όλα τα θέματα που αφορούν στην εθνική ασφάλεια της χώρας.

Την ίδια στιγμή, όπως είπε, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, μεταξύ άλλων, θα ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο, δια του Προέδρου της Δημοκρατίας, για θέματα που αφορούν στο Κυπριακό.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η σύσταση του ΣΕΑ, πέραν του ότι θα καλύψει μια διαχρονική αδυναμία της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συμβάλει στην αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Συμβουλίου», ανέφερε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share